;
Ekonomi Politika

ING Yeni Petrol ve Gaz Projelerine Finansman Sağlamayacak

Bankanın hamlesi, diğer küresel oyuncuların da harekete geçmesini sağlayabilir.

ING Groep NV yeni petrol ve gaz projelerini finanse etmeyeceklerini açıklarken, iklim değişikliğine karşı mücadelede bankalar arasında böyle büyük bir adımın nadir olduğu belirtildi. Ancak banka mevcut petrol ve gaz projelerini finanse etmeye devam edecek.

Hollandalı bankanın bu eylemi, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) küresel ısınmayı en fazla 1,5 derece ile sınırlama adına yeni fosil yakıt projelerine yönelik finansmanın durdurulması çağrısına destek veriyor ve diğer bankalar üzerindeki baskıyı artırıyor.

Bankanın küresel enerji lideri Michiel de Haan Reuters’e verdiği demeçte, ING’nin 31 Aralık 2021’den sonra onaylanan projeleri finanse etmeyeceğini söyledi. ING, petrol ve gaz endüstrisine yönelik finansmanı aşamalı olarak azaltırken yenilenebilir kaynaklara yönelik kredileri artıracak.

De Haan, bankanın finansmanın %26 artarak 7,3 milyar euroya yükseldiği 2021’deki güçlü büyümeye dayanarak 2025 yılına kadar yenilenebilir enerji kredilerinde %50’lik bir artış hedefleyeceğini söyledi.

ING’nin mevcut petrol ve gaz müşterileri ve projeleri için finansmanı azaltma planı, 2025 yılına kadar %12’lik bir azaltım hedefi içeriyor.

De Haan, “Enerji sisteminin karbondan arındırılması varoluşsal bir öneme sahip, ancak uygun fiyatlı enerji ve güvenilir enerji arzı da öyle. Dünya genelinde petrol ve gazla ilgili mevcut katılımımızı sürdürmeye devam edeceğiz” dedi

NGO Reclaim Finance’in yönetici direktörü Lucie Pinson, ING’nin Crédit Mutuel’den sonra proje finansmanı konusunda böyle bir politikayı uygulamaya koyan en büyük banka olduğunu, ancak bunun piyasaya “harika bir sinyal” vermesine rağmen yeterince ileri gitmediğini söyledi.

Pinson, “ING’nin yeni petrol ve gaz sahaları açan şirketleri hızlı bir şekilde dışlama sözü vermeden, genel sektöre sağladığı fonu azaltma taahhüdü, iklimimiz için iyiye işaret değil” dedi.

IEA’nın fosil yakıt finansmanını sona erdirme raporunu yayımlamasından bu yana, iklim değişikliği konusunda daha hızlı hareket etmeleri için bankalar üzerindeki yatırımcı baskısı arttı. Ancak birçok banka, yalnızca Kuzey Kutbu’nda sondaj yapmak gibi kısıtlı koşullarda kredi vermeyi durdurma sözü verdi. Avrupa, Rus petrol ve gazına alternatifler ararken, Ukrayna krizi bu değişimi daha güçlü bir şekilde engelleyebilir.