;
Bilim

İklim Değişikliğiyle Beraber Yaban Arılarının Nüfusu Azalıyor

Yaban arılarının nüfusunun azalması bitkilerin döllenmesi ve ekosistemlerin sürdürülebilirliği açısından zincirleme etkilere neden olabilir.

Yeni yayımlanan bir araştırmada, küresel iklim krizinin yaban arılarının nüfusunun azalmasına yol açabileceği ortaya kondu.

AFP’nin haberine göre, “Proceedings of the Royal Society B” isimli dergide yayımlanan araştırmada, bu durumun bitkilerin döllenmesi ve ekosistemlerin sürdürülebilirliği açısından “zincirleme” etkilere neden olacağı belirtildi.

ABD’li bilim insanları, ülkenin kuzeyinde bulunan Rocky Dağları’nda, sekiz yıl boyunca 20 binden fazla arıyı gözlemledi. Araştırmacılar, sıcakların yükselmesi ile büyük boylu yaban arılarının sayıca azaldığına, küçük boylu olanların ise arttığına dikkat çekti.

Makalede, “Araştırmamıza göre, iklim kaynaklı sıcaklık, kart örtüsü ve yaz nem seviyesinde oluşan değişiklikler, arıların durumunu çok köklü bir şekilde değiştirebilir” denildi.

Sıcaklık değişikliğinin yaban arılarını daha çok etkilediğini belirten araştırmacılar, “Bu grup, iklim ısınması nedeniyle, ekosistemde diğer arılara göre daha fazla tehdit altındalar” dedi.

Başka diğer araştırmalar da, polen taşıyıcılığı konusunda daha fazla etkili olan yaban arılarının, diğer arılara oranla sıcaklık toleranslarının düşük olduğunu ve havalar ısındıkça soğuk bölgelere gittiklerini belirtiyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi