;
Politika

İklim Aktivistleri Siyasetçileri Sınıfta Bıraktı

Aralarında Greta Thunberg’in de bulunduğu genç iklim aktivistleri İsveç Parlamentosu önünde gerçekleştirdikleri eylemde siyasetçilere, iklim krizi karşısında harekete geçmemeleri nedeniyle “sıfır” verdiklerini açıkladı.

Haber: Anna Ringstrom, Catherine Evans

Çeviri: Çisil Sevinç

New York ve Madrid’deki iklim konferanslarına katılmak için dört aydır deniz aşırı yolculuk yapan Greta Thunberg, uzun süreden sonra ilk kez Cuma günü İsveç Parlamentosu önündeki genç iklim aktivistlerinin protestosuna katıldı.

İsveç’teki okul döneminin son bulmasıyla gerçekleşen protestoda sundukları raporda aktivistler, son on yılda BM önderliğinde düzenlenen zirvelerde iklim değişikliğiyle mücadele konusunda başarısız olmaları nedeniyle siyasetçilere sıfır verdi, liderlerin “daha fazla denemeleri” gerektiğinin altını çizdi.

16 yaşındaki Thunberg’in Ağustos 2018’de parlamento önünde tek başına başlattığı “İklim için okul grevi”nden sonra küresel bir harekete dönüşen Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) protestosunda öteki aktivistler söz alırken Thunberg sessiz kaldı.

Reuters’a konuşan 18 yaşındaki aktivist Isabelle Axelsson, siyasetçilerin bu seneki iklim değişikliği çalışmaları için “Onlara sıfır verirdim. Denediklerini biliyorum, ama yeterince denemediler.” yorumunda bulundu.

Axelsson’a göre Fridays for Future’un çabası geçer notu hak edebilirdi ancak: “Siyasetçilerimizi iklim konusunda harekete geçmeye ikna edebilmiş değiliz, yani biz de sınıfta kaldık”.

Axelsson, siyasetçileri harekete geçirmek için haftalık okul grevleri ve daha büyük çaplı protestoların 2020 yılında da devam edeceğini söyledi.

Bu sene Fridays for Future hareketiyle 100’den fazla ülkeden milyonlarca genç Cuma günleri okulu kırarak Thunberg’in karbon emisyonlarını düşürmek için hükümetlerin acil eyleme geçmesi talebine destek oldular.

Dünyayı araba, tren ve tekne ile dolaşarak iklim değişikliği için eylem talebinde bulunan Thunberg, Madrid’deki COP25 iklim zirvesinden sonra eve dönüp bir süre ara vereceğini açıklamıştı.