;
Politika

İklim Aktivistleri Fosil Yakıtları Yer Altında Tutmak için Sokaklara Dönüyor

iklim aktivistleri

Greta Thunberg’in kömür protestosundan çıkarılmasının ardından, petrol ve doğalgaz CEO’larına 650 binden fazla kişi tarafından imzalanan bir mektup iletildi.

Yüz binlerce genç iklim aktivisti, Greta Thunberg’in devasa bir kömür yatağının tepesindeki bir köyden Alman polisi tarafından çıkarılmasından bir gün sonra, fosil yakıtlara karşı “sokaklarda çok sayıda protestoya” devam edeceklerini duyurdu.

Fosil yakıt şirketlerinin CEO’larına gönderilen bir mektupta, gençlik kampanyacıları CEO’ları “temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevreye yönelik insan hakkımızı ve aynı yerli halkaların haklarını doğrudan ihlal etmekle” suçluyor.

Mektupta, “Bu durdurma ve vazgeçme bildirimi, yeni petrol, gaz veya kömür çıkarma sahalarının açılmasını derhal durdurmanızı ve hepimizin acilen ihtiyaç duyduğu temiz enerji geçişini engellemeyi bırakmanızı talep ediyor” deniliyor.

Halihazırda 650 binden fazla kişi tarafından imzalanan mektup şöyle devam ediyor: “Big Oil, fosil yakıtların yıkıcı iklim değişikliğine neden olduğunu onlarca yıldır biliyordu, halkı iklim bilimi ve riskler konusunda yanılttı ve şüphe uyandıran ve gecikmeye neden olan dezenformasyonla politikacıları aldattı.”

Eylemciler, Lützerath yerleşim yerinin yerle bir edilmesini engellemek adına alanda. Polis, terk edilmiş yerleşim yerini işgal eden çevre aktivistlerini tahliye ediyor.

Mektupta, harekete geçilmemesinin, dünya çapındaki vatandaşların şirketleri sorumlu tutmak için “her türlü yasal işleme” yönlendireceği konusunda uyarıda bulunuluyor. “Ve sokaklarda çok sayıda protestoya devam edeceğiz” diye ekliyor.

İmzacılar arasında Uganda’dan Vanessa Nakate, İsveç’ten Greta Thunberg, Ekvador’dan Helena Gualinga ve Almanya’dan Luisa Neubauer yer aldı:  “Dünyanın dört bir yanındaki iklim yıkımı karşısında umudu canlı tutmak son derece zor. Ancak umudumuz insanlarda. Bir araya gelip eylem talep etmeye kararlı milyonlarca insanda umut var. Bu CEO’lara 2023’ün hesap verebilirlik için bir dönüm noktası olacağını göstermenin zamanı geldi.”

Bild’in haberine göre Pazar günü Thunberg, çevik kuvvet teçhizatlı iki polis memuru tarafından Almanya’nın Lützerath kentinde iklim aktivistlerini tahliye ederken “yakalanıp götürüldü”.

Thungerg, kömür madenine yer açmak için yıkılan köyü abluka altına alan binlerce kişiden sadece biriydi. “Fosil yakıtları yerin altında tutmamız gerekiyor. Almanya şu anda kendini utandırıyor” dedi.

Geçen hafta yayımlanan bir araştırma, petrol devi Exxon’daki bilim insanlarının 1970’lerde ve 1980’lerde “etkileyici” doğru iklim tahminleri yaptıklarını, ancak şirketin küresel ısınmayı kamuya açık bir şekilde reddetmeye devam ettiğini ortaya çıkardı.

Uluslararası Enerji Ajansı 2021’de, dünya 2050’ye kadar net sıfıra ulaşmayı hedefliyorsa yeni petrol, gaz yatakları veya kömür madenleri olamayacağı sonucuna varmıştı.