;
Politika

İkizköy’deki Zeytin Ağaçlarına Yeni Saldırı: 29 Ağaç Söküldü

zeytin

İkizköylüler, YK Enerji’nin zeytin ağaçlarını zeytinliğin eski sahibine söktürdüğünü ve böylece suça bulaşmamaya çalıştığını söyledi. Zeytini söken kişinin yakını ise dün ağaçları tekrar dikti. 

İkizköy Çevre Komitesi, 24 Şubat 2023 Cuma günü saat 12.00 civarında Akbelen Ormanı’nın içindeki zeytinliklerde zeytin söküldüğü haberini aldıklarını ve olay yerine gitti.

İkizköylülerin açıklamasına göre, zeytinleri söken kişi zeytinliğin eski sahibiydi. ‘YK Enerji şirketinden izin aldığını ve bu nedenle zeytinliğe söküm için geldiğini’ ifade eden kişiye, Zeytin kanununa göre yaptığının suç olduğu söylendi ve jandarmaya haber verildi. Olay yerine gelen jandarma ekipleri tutanak tuttu ve 29 zeytin ağacının söküldüğü tespit edildi.

İkizköylüler YK Enerji’nin Akbelen’deki arazileri çalışanları ve anlaşmalı olduğu kişiler adına topladığını ve zeytinleri zeytinliğin eski sahibine söktürdüğünü söylerken, “Güya kendisi hiç suça bulaşmamış oluyor. Sökülen zeytin ağaçlarının derhal söküldükleri yere dikilmesini, zeytinliğin tapu sahibi, söküm işlemini yapanlar ve bu suçun işlenmesine teşvik eden şirket hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılmasını talep ediyoruz.  Ayrıca arazileri satın alan kişilerin YK Enerji ortakları ve yöneticileri ile ticari ilişkilerinin, satış işlemleri ile şirketin muhasebe kayıtlarının vergi hukuku açısından denetlenmesini talep ediyoruz. Bu konuda gerekli idari ve hukuki girişimlerde bulunacağız ve sürecin takipçisi olacağız” dedi.

YK Enerji kömür sahasını genişletmek için daha önce birçok kez zeytin ağaçlarını sökmek için girişimde bulunmuştu. Bu girişimler arasında; kamulaştırma baskısıyla satın almak, yasa değişikliği için girişimlerde bulunmak ve ormanı ve zeytinlikleri kesmek/sökmek bulunuyor.

İkizköylüler şirketin pandemi, yangın ve deprem gibi felaketler ile uğraşıldığı zamanlarda fırsatçılık yapmaktan geri durmadığını ancak kendilerinin de mücadeleden, zeytinliklerden, köylerinde ve Akbelen Ormanı’ndan asla vazgeçmeyeceklerini söylediler.