;
Politika

İkizköy’de Mahkeme Kararı Tanınmıyor, Maden Sahası Genişletiliyor

YK Enerji İkizköy’de hukuksuz bir şekilde maden sahasını genişletmeye devam ediyor.

Muğla 3.İdare Mahkemesinin Yürütmeyi Durdurma Kararına rağmen şirket bu sefer de Işıkdere’nin altından akan Kocaçay’ın yatağını değiştirmeye, köyün henüz kesilmemiş son zeytinliklerini de su altında bırakacak şekilde bir kanal yapmaya girişti. Amaç çayın yatağına ulaşmış maden çıkarma faaliyetini etkilememesi için suyun yönünü değiştirmek.

Gündüz durdurulan ve jandarmaya şikayet edip tutanak tutturulan dere yatağı değiştirme faaliyetine gece kaldığı yerden devam edildi. İkizköylüler, “Jandarma ‘bir şey yapamam’ diyor, savcı ‘benim işim değil’ diyor. Kocaçay bu gece bir daha geri gelmemek üzere yatağından ediliyor” dediler.

İkizköy Çevre Komitesi tarafından yapılan açıklamada ise “Yağmurlar başladığında göreceğiz ki yatağı değiştirilmiş, taşkın yatağı bozulmuş Kocaçay, daha geniş ve kontrolsüz bir alanda taşkına ve hatta sele yol açacak. Bu durum, İkizköy’ün ovası için de daha şiddetli sel tehdidi oluşturuyor” denildi.

Şirket dere yatağını değiştirmek için DSİ’den izin aldığını, Yürütmeyi Durdurma Kararının ise maden faaliyetlerini kapsamadığını iddia ediyor.

9 Ağustos tarihli mahkeme kararı ise açık ve net bir şekilde 86541 no.lu işletme ruhsatı alanında Maden İşletme Faaliyetlerinin ve kömür taşıma bandı inşaatının mahkemenin ilgili ikinci bir kararına kadar durdurulduğunu ifade ediyor.

Komite de Muğla Valiliği’nden bir an önce mahkeme kararının uygulanmasının sağlamasını talep ediyor: “Aksi halde oluşacak geri dönüşü olmayan zararlardan sorumlu olacaktır.”