;
Politika

İkizköy Abluka Altında: Akbelen Ormanı’nda Kesim Başladı

akbelen

Sabah saat 5.30’ta Jandarma ile beraber Akbelen Ormanı’na gelen kesim ekipleri kömür madeni için ağaç kesimine başladı. İkizköylüler alana alınmazken, Tarım ve Orman Bakanlığı önünde toplanmak için çağrı yapıldı.

İki seneyi aşkın süredir Muğla, Milas’ta Akbelen Ormanı’nı yok edecek kömür madeni genişlemesine karşı mücadele eden İkizköylüler bu sabah jandarma ve kesim ekipleriyle uyandılar. Jandarma ekipleri ana yolları TOMA’larla tutmuş durumda.

İkizköylüler bir an önce Akbelen Ormanı’ndaki ablukanın kaldırılmasını ve kesim kararının durdurulmasın talep ediyorlar ve herkesi Akbelen Ormanı’na desteğe çağırıyorlar.

Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji’nin kömür maden sahasını genişletmek istiyor.

İkizköylüler, bu amaç doğrultusunda ekiplerin alana sabaha karşı 05.30’da geldiklerini söylerken kesim işlemine daha önceden kesilen 105 ağacın bulunduğu noktadan başladığını belirtiyorlar. Kesimin başladığı nokta maden sahasının tam sınırı ve nöbet alanına oldukça uzak.

İkizköylüler alana alınmıyor. Ayrıca köylüler, sinyal kesiciler yüzünden telefonlarının ve internetlerinin çekmediğini belirttiler. İkizköy avukatları Muğla 1. İdare Mahkemesi Başkanlığı’na yürütmeyi durdurma talebiyle başvurdu.

İkizköy Kardok Derneği Başkanı Nejla Işık, “5:30’da jandarmalar müdahalede bulundu. Alana askerlerle sardılar. Evlerimizin yanını dahi tuttular. Telefonlarla hiç kimseye ulaşamadık, mesaj atamadık. Ören’de, Beçin’de, Çamköy’de yol kesimleri var, buraya insanların gelmesini engellemeye çalışıyorlar. Kesime başladılar, motor testere seslerini duyuyoruz. Ne olur buranın çığlığına ses verin, buraya yığılın, buraya akın akın gelin. İki senedir burada ormanımız gitmesin kesilmesin diye nöbet tutuyoruz. Bugün birlik beraberlik içinde olmak zorundayız. Bu ormanı korumak zorundayız. Bir ağaca muhtaçken bu iklim krizinde, gıda krizinde, burada onlarca ağaç kesiliyor, katliam var burada! Ne olur yetişin ne olur!” çağrısında bulundu.

İkizköylüler ayrıca tüm yurttaşları saat 11.30’da Ankara’da Tarım ve Orman Bakanlığı binası önünde toplanmaya çağırdı. Yapılan açıklama şu şekilde: “İkizköylülerin 4 yıldır sürdürdüğü haklı yaşam mücadelesine rağmen bu sabah saat 06.00’da Akbelen Ormanına kesim ekipleri girdi. Orman yangınlarının, sellerin peşimizi bırakmadığı, sıcak dalgaları ile boğuştuğumuz iklim krizinin ortasında kömür için orman kesmek büyük bir hatadır. BUGÜN (24 Temmuz 2023 Pazartesi) Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya Akbelen Ormanı’ndaki kesimi durdurması ve ormanın kömür madenine tahsisi iznini geri çekmesi için çağrı yapmak üzere, saat 11.30’da Ankara’da Tarım ve Orman Bakanlığı binası önünde milletvekilleri ve yaşam savunucuları olarak buluşuyoruz.”

Yeniköy ve Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten, Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji, İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nın 740 dönümlük bölgesini, termik santrallere linyit sağlayan açık maden ocağına katmak için gerekli izinleri almış (Kasım 2020) ancak İkizköylüler’in direnişiyle karşılaşmıştı. 17 Temmuz 2022 sabah saat 6’da Akbelen Ormanı’na giren Orman İşletmesi kesim ekibi İkizköy halkı ormanın derinliklerine erişinceye kadar 30’a yakın ağacı kesmişti. İkizköylüler o günden beri ormanda 24 saat nöbet tutuyor.