;
Ekonomi

IEA: Yenilenebilir Enerji Sayesinde Küresel Emisyonlar Bu Yıl Yüzde 1’den Az Büyüyecek

yenilenebilir enerji
Fotoğraf: Karsten Wurth

IEA’ya göre yenilenebilir enerji ve elektrikli araçların kullanımı emisyonlardaki artışı sınırladı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), yenilenebilir enerji kaynaklarının ve elektrikli araçların yaygınlaşmasının kömür talebine ağır basması nedeniyle, fosil yakıtlardan kaynaklanan küresel karbondioksit emisyonlarının bu yıl %1’in biraz altında artmasının beklendiğini söyledi.

Ajansın bir raporunda, CO2 emisyonlarının bu yıl yaklaşık 300 milyon ton artarak 33,8 milyar tona yükseleceği, 2021’deki yaklaşık 2 milyar tonluk sıçramadan çok daha küçük bir artış olarak kaydedildiği belirtildi.

Bu yılki artış, hava yolculuğunun pandemideki düşük seviyelerinden sonra toparlanmasıyla elektrik üretimi ve havacılık sektörü tarafından yönlendirildi.

Bu artış, Ukrayna’daki savaş nedeniyle gaz fiyatlarının artmasıyla birlikte ülkelerin kömür talebinin artması sonrası muhtemelen 1 milyar tonla çok daha büyük olabilirdi, ancak yenilenebilir enerji ve elektrikli araçların kullanımı, emisyonlardaki artışı sınırladı.

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle tetiklenen küresel enerji krizi, birçok ülkeyi Rusya’nın piyasadan alıkoyduğu doğalgaz arzı yerine başka enerji kaynaklarını kullanmaya itti. Cesaretlendirici bir haber, güneş ve rüzgarın boşluğun çoğunu doldurması, kömürdeki artışın nispeten küçük ve geçici olduğunu gösteriyor” dedi.

Raporda, güneş fotovoltaik ve rüzgarın küresel yenilenebilir elektrik üretiminde 700 terawatt-saatten (TWh) fazla bir artışa öncülük ettiği ve bu yıl kaydedilen en büyük yıllık artış olduğu belirtildi.

Bu artış olmasaydı, küresel CO2 emisyonları bu yıl 600 milyon tondan fazla olacaktı. Birkaç bölgedeki kuraklığa rağmen, küresel hidroelektrik üretimi yıldan yıla artarak yenilenebilir enerjide beklenen büyümenin beşte birinden fazlasına katkıda bulunuyor.

AB’nin CO2 emisyonları, daha yüksek kömür emisyonlarına rağmen bu yıl düşme yolunda ilerliyor.  Çin’de CO2 emisyonları, zayıf ekonomik büyüme, kuraklığın hidroelektrik üzerindeki etkisi, güneş ve rüzgar dağıtımları nedeniyle 2022’de sabit kalacak.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi