;
Ekonomi Politika

IEA: ‘‘Güneş Enerjisi Elektrik Üretiminin Yeni Sahibi’’

IEA, yeni yayımladığı yıllık Dünya Enerji Görünümü 2020’de güneş üretiminin önümüzdeki 10 yılda yenilenebilir enerji arzında bir artışa yol açmasının beklendiğini açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), güneş üretiminin önümüzdeki 10 yılda yenilenebilir enerji arzında bir artışa yol açmasının beklendiğini ve yenilenebilir enerjinin mevcut koşullar altında küresel elektrik üretimindeki büyümenin % 80’ini oluşturduğunu söyledi.

IEA, dün yayımladığı yıllık World Energy Outlook 2020’de (Dünya Enerji Görünümü), politika niyetlerini ve halihazırda açıklanan hedefleri yansıtan merkezi senaryosunda, yenilenebilir enerjilerin 2025 itibarıyla elektrik üretmenin birincil yolu olarak kömürü geride bırakmasının beklendiğini söyledi.

Güneş fotovoltaik (PV) ve rüzgarın küresel üretimdeki birleşik payının 2019’daki %8 seviyesinden 2030’da neredeyse % 30’a çıkacağını ve güneş PV kapasitesinin yılda ortalama %12 oranında artacağını söyledi.

IEA Genel Müdürü Fatih Birol, “Güneş enerjisinin dünya elektrik piyasalarının yeni sahibi haline geldiğini görüyorum. Bugünün politika düzenlemelerine göre, 2022’den sonra her yıl dağıtım için yeni rekorlar kırma yolunda ilerliyor” dedi.

IEA, gelişen teknoloji ve destek mekanizmalarının büyük solar PV projeleri için finansman maliyetlerini düşürdüğünü ve genel olarak çıktı maliyetlerinin düşürülmesine yardımcı olduğunu söyledi. Solar PV’nin artık çoğu ülkede yeni kömür veya doğalgazla çalışan elektrik santrallarından daha ucuz olduğu belirtiliyor.

Paris merkezli ajans, yenilenebilir enerjiden elektrik üretiminin 2020’de büyümeye devam eden tek ana enerji kaynağı olduğunu da sözlerine ekledi.

Raporda yer alan, örneğin 2050 itibarıyla net sıfır emisyon hedeflerinin benimsenmesin de dahil olduğu daha iddialı bir senaryo, PV elektrik üretiminin daha güçlü bir performans göstereceğini belirtiyor.

Güneş ve rüzgar enerjisindeki artışa rağmen, karbon emisyonlarının 2020’de 2,4 gigatonluk (Gt) düşüşün ardından 2021’de artması ve 2030’da 36 Gt’a çıkmadan önce 2027’de 2019 seviyelerini aşması bekleniyor.

IEA, birçok durumda emisyonları azaltmak için uzun vadeli hedefler ile belirli kısa vadeli planlar arasında boşlukların kaldığını söyledi.