;
Bilim

Guterres: “İklim Krizi Saatli Bomba gibi, Emisyonlar Hızla Azaltılmalı”

Guterres

BM Genel Sekreteri Guterres, IPCC raporunun ardından, gelişmiş ülkeleri 2050 yerine 2040’a kadar net sıfır emisyona ulaşmayı taahhüt etmeye çağırdı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) son raporunun iklim değişikliğiyle mücadelede kaybedecek çok az zaman olduğunu ortaya koymasının ardından zengin ülkeleri emisyonları bir an önce azaltmaya çağırdı. Guterres, “İklim krizinde saatli bomba çalışıyor” dedi.

Guterres yaptığı açıklamada, “Son yüzyılın yarısındaki sıcaklık artış hızı, 2000 yılın en yüksek seviyesidir. Karbondioksit konsantrasyonları en az 2 milyon yıllık sürenin zirvesinde” diye konuştu.

Guterres, IPCC’nin sentez raporunu “insanlık için hayatta kalma rehberi” olarak nitelendirdi ve gelişmiş ülkeleri 2050 yerine 2040’a kadar net sıfır emisyona ulaşmayı taahhüt etmeye çağırdı.

Sentez raporda üç Değerlendirme Raporu (Fiziksel Bilim TemeliEtkiler, Uyum ve Kırılganlık ve İklim Değişikliği Azaltım) ve önceki üç Özel Rapordan (1,5 Derece Küresel Isınmaİklim Değişikliği ve AraziDeğişen İklimde Okyanus ve Kriyosfer) en son bulgular ele alındı.

Sentez Raporu, iklim değişikliğinin mevcut durumunu ve iklim değişikliğindeki trendleri, 2030 ile 2040 arasındaki kısa vadeli yanıtları ve uzun vadeli iklim ve kalkınma etkilerini de içeriyor.

ABD iklim elçisi John Kerry, “İklim krizinin en kötü etkilerini savuşturacak ve risklerini azaltacak araçlara sahibiz, ancak şimdi harekete geçmek zorundayız” dedi.

Rapor, İsviçre’nin Interlaken kentinde bir hafta süren müzakerelerin ardından, önceki binlerce sayfalık değerlendirmelerden damıtıldı.

Çalışma ayrıca, ülkelerin ilerlemeyi değerlendireceği, bu yıl gerçekleştirilecek olan küresel iklim değişikliği “stok sayımı” için bir kılavuz görevi görecek.

2015 Paris Anlaşması kapsamında, ulusların 2025 yılına kadar iklim taahhütlerini güncellemesi bekleniyor.

IPCC’ye göre, dünyanın sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelere göre 1,5 derecede sınırlama şansına sahip olması için, emisyonların 2030’a kadar yarıya indirilmesi gerekiyor.

IPCC Başkanı Hoesung Lee, “Şimdi harekete geçersek, herkes için yaşanabilir ve sürdürülebilir bir geleceği güvence altına alabiliriz” dedi.

Mevcut gidişat, gezegenin yüzyılın sonuna kadar 3,2 derece ısınmasına neden olabilir.  Mevcut taahhütler karşılansa bile sıcaklıklar en az 2,2 derece artabilir. Bu, taahhütlerin yetersiz olduğunu ortaya koyuyor.

Ortalama sıcaklıklar, şimdiden 1850-1900 seviyelerinden 1.1 derece daha yüksek ve dünya çapında daha fazla aşırı hava olayını tetikliyor.

Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden sentez raporunun ortak yazarı Frank Jotzo, “IPCC’deki çok kıdemli meslektaşlarımın sözleriyle, sınırın yukarısındayız. Bu raporun ana mesajıdır” dedi.

Gözlemciler, başlıca çekişme alanlarının finans ve iklim değişikliğinin öngörülen etkilerinin yanı sıra “eşitlik” ve daha yoksul ülkeler için iklim adaleti konularını içerdiğini söyledi.

IPCC, emisyonlarda gerekli kesintileri yapma şansı varsa, dünyanın yeşil enerjiye geçişi hızlandırması ve tarım ve beslenme alışkanlıklarını dönüştürmesi gerektiğini vurguladı.

Ayrıca daha şiddetli aşırı hava koşulları ve geri dönüşü olmayan “devrilme noktaları” olasılığı konusunda uyarıda bulundu.

Dünya nüfusunun neredeyse yarısının halihazırda iklim etkilerine karşı savunmasız olduğu da aktarıldı. Guterres, “Kısacası, dünyamızın tüm cephelerde iklim eylemine ihtiyacı var” dedi.