;
Bilim

Güneydoğu Kentlerinde Art Arda Yangınlar: Diyarbakır, Şırnak, Hakkari…

Yangınlar

Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki birçok kent, sık sık orman yangınlarına maruz kalıyor. Diyarbakır’ın Lice ilçesi ile Şırnak’ın Cudi Dağı’ndaki yangınlar devam ederken, Şırnak’ın Uludere ve Cizre ilçeleri ile Hakkari’nin Kaval bölgesinde de yangınlar yaşanıyor.

Etkisini artıran kavurucu sıcaklıkların yaşandığı yaz aylarında ülkenin birçok bölgesinde yangınlar ortaya çıkmaya devam ediyor. Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu kentlerinde yoğunlaşan yangınlar sonucu hektarlarca yeşil alan zarar görüyor.

Lice ilçesinde üst üste yangınlar

Yaz ayları boyunca adı adeta yangınlar ile anılan Diyarbakır’ın Lice ilçesinde bir kez daha yangın çıktı. İlçeye bağlı Entax, Gom ve Bamitnî mahallelerinde dün akşam saatlerinde çıkan yangınlara köylüler ve itfaiye ekipleri müdahale etti. Yerleşim yerlerinde doğru yaklaşan yangın sonucu Gom Mahallesi’ndeki iki evin hasar gördüğü belirtildi.

Şırnak’ın iki ilçesinde yangın  

Yangınların yoğunlaştığı bir başka kent ise Şırnak. Cudi’deki orman yangınları uzun zamandır sürerken Cizre ve Uludere ilçelerinden yeni yangın haberleri geldi. Uludere’ye bağlı Roboski Köyü kırsalında yaşanan yangın sonucu on dönümü aşkın ormanlık alan küle döndü. Buradaki yangın saatler sonra kontrol altına alındı. Cizre’nin Dirsekli Köyü’nde de yangın çıktı. Yerel kaynaklar, mera alanında çıkan yangının devam ettiğini dile getiriyor.

Hakkari Kaval bölgesi de yanıyor  

Hakkari’ye bağlı Kavaklı köyünde bulunan Kaval Şelalesi civarında çıkan yangın da devam ediyor. Hakkari İtfaiyesi yangın söndürme çalışmalarına devam ederken yangının Çeltik Köyü’ne yaklaştığı ve bunun çevre sakinlerinde büyük bir korkuya neden olduğu belirtildi.