;
Politika

Greta Thunberg’den Dünya Liderlerine: “Gösteri Bitti”

Genç iklim aktivisti Greta Thunberg dünya liderlerini “rol yapmakla” ve protestoların sesi çok yükseldiğinde onları yasa dışı hale getirmekle suçladı.

Avusturya Dünya Zirvesi’nde konuşan genç iklim aktivisti Greta Thunberg, İngiltere ve ABD hükümetlerini hedef alan sözlerinde, liderleri iklim krizini ciddiye alıyormuş gibi yapmakla ve “protestolar çok gürültülü olduğunda yasa dışı hale getirmekle” suçladı.

Thunberg, delegelere “Dünya çapında giderek daha fazla insan iklim ve ekolojik acil durumun farkına vararak siz, yani iktidardaki insanlar üzerinde giderek daha fazla baskı oluşturuyor. Dünyanın gözü üzerinizde, bu yüzden harekete geçmeye başladınız. Ancak iklim krizine yönelik harekete geçmiyor, geçiyormuş gibi davranıyorsunuz. Politikacılık yapıyor, kelimelerle ve geleceğimizle oynuyorsunuz. Sorumluluk alıyormuş gibi yaparak işlerin ciddiye alındığına bizi ikna etmeye çalışırken kurtarıcı gibi davranıyorsunuz. Bu esnada da retorikle gerçeklik arasındaki uçurum gitgide daha da genişlemeye devam ediyor” dedi.

Aktivist, sözlerine “Açık olalım – yaptığınız şey iklim eylemi veya acil bir duruma müdahale ile ilgili değil. Hiç olmadı. Bu, siyaset kılığında iletişim taktikleridir” diye devam etti.

Thunberg, zengin ülkeleri sadece eskisi gibi “işleri her zamanki gibi” sürdürmekle suçlamakla kalmadı ve “çoğu durumda süreci hızlandırıyor ve büyütüyorsunuz” dedi.

Greta liderlere yönelik sözlerine şu şekilde devam etti: “Yepyeni kömür madenleri, petrol sahaları ve boru hatları açarken fosil yakıtlara karşı savaş veriyormuş gibi yapıyorlar. Örneğin G7, temiz enerjiye nazaran fosil yakıtlara ve fosil yakıt altyapısına milyarlarca dolar para harcıyor. Bunu güzel sözlerle telafi ediyor ve gelecekte birinin bir şekilde eylemlerini geri alacağına ve ‘net sıfır’ hedefine doğru ilerleneceğine dair söz veriyorsunuz. Boş sözleriniz yetmediğinde ve protestolar alevlendiğinde, protestoları yasa dışı hale getirerek karşılık veriyorsunuz” diye sözlerine ekledi.

Konuşmasının sonlarına doğru, canlı yayında bir sorun oldu, ancak Thunberg, “yüksek gelirli ulusların” liderlerine hitap etmeye devam ederek konuşmasını sona erdirdi ve “Rol yapmaya devam edebilirsiniz ve devam edeceksiniz. Ancak doğa ve fizik buna kanmayacak. Doğa ve fizik, tiyatronuz tarafından eğlendirilmez veya dikkati dağıtılmaz. Seyirci artık bıktı. Gösteri bitti” dedi.

Arnold Schwarzenegger, Thunberg’e attığı tweet’te “Bize katıldığınız ve tüm liderlere konuşma zamanının bittiğini hatırlattığınız için teşekkür ederiz. Eyleme ihtiyacımız var” dedi.