;
Politika

Greta Thunberg: İklim Krizi ve Koronavirüsle Birlikte Mücadele Edilmeli

17 yaşındaki genç iklim aktivisti Greta Thunberg, Dünya Günü kapsamında yaptığı konuşmasında koronavirüs pandemisi ve iklim kriziyle birlikte mücadele edilmesi gerektiği çağrısında bulundu. Fridays for Future ise Dünya Günü kapsamında yayımladığı videoda iklim eylemsizliğine atıfta bulundu.

17 yaşındaki genç iklim aktivisti Greta Thunberg, dün (22 Nisan) Dünya Günü kapsamında hükümetlere küresel ısınmanın yavaşlamadığı uyarısında bulunarak koronavirüs pandemisi boyunca iklim değişikliğiyle mücadele edilmesi çağrısında bulundu.

Dünya Günü’nde gerçekleştirdiği canlı yayında iki krizle birlikte mücadele edilmesi gerektiğini ve pandeminin bilim insanlarını dinlemenin önemini gösterdiğini söyledi. Thunberg, “Bugün Dünya Günü ve bize iklim ve çevre aciliyetlerinin devam ettiğini hatırlatıyor. Korona pandemisi ve iklim acil durumu ile tek seferde, beraber mücadele etmeliyiz” dedi.

Dünya Günü kapsamında yayımlanan bir rapora göre 2019 Avrupa’da, kaydedilen en sıcak yıl oldu. Geçtiğimiz haftalarda ekonominin küresel ölçekte durağanlaşması nedeniyle hava kirliliğinin azaldığına dair bir takım işaretler vardı.

New Delhi’de açık bir gökyüzü yaşanırken Venedik’te kanallar ilk defa bu kadar temizdi ancak aktivistler bunların geçici olduğunu belirtiyor.

Gelecek için Cumalar (Fridays for Future), dünyanın iklim krizine yönelik eylemsizliğine dair bir analoji olarak yanmakta olan bir ev ile insanların herhangi bir eyleme geçmediği bir video yayımladı. Video, Los Angeles merkezli yaratıcı ajans FF ile Gelecek İçin Cumalar hareketi iş birliği kapsamında yayımlandı.

Kampanya, geçtiğimiz yıl Thunberg’in Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) gerçekleştirdiği konuşmasından esinlendi. Thunberg konuşmasında “Eviniz yanıyor gibi hareket etmenizi istiyorum, çünkü yanıyor” demişti.

Thunberg ayrıca geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler’de gerçekleştirdiği konuşmasında dünya liderlerine “Gençliğimi ve çocukluğumu boş sözlerinizle çalıyorsunuz” demişti.