;
Politika

Greta Thunberg, İklim Değişikliğinin “Kriz” Olarak Ele Alınmasını İstiyor

Genç iklim aktivist Greta Thunberg, Perşembe günü Avrupa liderlerine seslenerek iklim krizine karşı acil eyleme geçmelerini talep etti. Thunberg ayrıca, görevdeki politikacıların, gelecek nesillere yaşanabilir bir gelecek bırakma olasılığından neredeyse vazgeçtiğini söyledi.

Haber: Matthew Green

Çeviri: Burcu Genç

17 yaşındaki eylemci Reuters televizyonuyla yaptığı mülakatta, hükümetlerin ekonomik sistemi bütünüyle değişmesi gerektiğini kabul ettikleri zaman anlamlı bir çözüme ulaşabileceklerini söyledi.

“Bu durumu her şeyden önce varoluşsal bir kriz olarak görmeliyiz. Bu duruma bir kriz olarak bakmadığımız sürece, istediğimiz kadar iklim değişikliği tartışması, konuşmaları ve konferansları yapalım hiçbir şey değişmeyecektir” diyen Thunberg, Stockholm’deki evinden video konferans yöntemiyle açıklamalarda bulundu.

“Her şeyden önce bu krize bir kriz gibi davranılmasını istiyoruz, çünkü eğer bunu yapmazsanız, hiçbir şey yapamayız” dedi.

Thunberg, iklim bilimcisi, ekonomist, aktör ve aktivistin de yer aldığı bin kişilik bir açık mektubu imzaladı. Climateemergencyeu.org sitesinden ulaşılabilen mektup, Avrupalı liderlerin iklim değişikliğini “acil” olarak ele almasını talep ediyor.

Mektup, AB’ye üye 27 ülkenin katıldığı Avrupa Konsey (European Council) toplantısından bir gün önce kamuoyu ile paylaşıldı. Bu konsey toplantısında blokun bir sonraki bütçesi ve pandeminin sebep olduğu ekonomik sarsıntıya çözüm getirecek iyileşme paketi üzerinde anlaşmaya varılması planlanıyor.

Mektuptaki isteklerin arasında, fosil yakıtların keşif ve çıkartma işlemlerine yapılan tüm yatırımların ve fosil yakıtlara sağlanan sübvansiyonların durdurulması yer alıyor.

Açıklamada, “Dünyanın karışık olduğunu ve istediğimiz şeyin kolay olmadığını anlıyoruz ve çok iyi biliyoruz. İnsanlığı güven altına alacak gerekli değişiklikler gerçekçi görünmeyebilir” deniyor.

Açıklama ayrıca iklim politikalarının işçileri ve en kırılgan olanları korumak ve ekonomik, ırksal ve cinsiyet eşitsizliklerini azaltmak üzere tasarlanması gerektiğini belirtirken demokrasiyi “koruyacak ve sürdürecek” hamlelerin yapılması çağrısında bulunuyor.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.