;
Bilim Politika

Greta, Okyanus’ta Geçen 15 Günün Sonunda New York’ta

New York’ta Birleşmiş Milletler tarafından 23-29 Eylül tarihleri arasında düzenlenen iklim zirvesine katılmak üzere, yüksek emisyona sebep olduğu için uçak yerine yelkenli ile 15 gün önce İngiltere’den yola çıkan 16 yaşındaki İsveçli genç iklim aktivisti Greta Thunberg bugün (29 Ağustos) New York’a vardı.

Haber: Gülce DEMİRER

Her cuma İsveç Parlamento’su önünde ‘‘Gelecek İçin Cuma Günleri’’ eylemini başlatarak tanınan ve küresel bir eyleme dönüştüren 16 yaşındaki İsveçli genç iklim aktivisti Greta Thunberg, New York’ta Birleşmiş Milletler tarafından 23-29 Eylül tarihleri arasında düzenlenen iklim zirvesine katılmak üzere 15 gün önce İngiltere’den yelkenli ile yola çıkmıştı. Yüksek karbondioksit salımına sebep olduğu için uçak kullanmayı reddeden ve tamamen rüzgar ve güneş enerjisiyle yolculuk eden Thunberg, bugün (29 Ağustos) Manhattan, New York’a vardı.

Thunberg yolculuğuna 14 Ağustos günü İngiltere’nin Plymouth kıyısından Maliza II isimli Monaco Prensi Pierre Casiraghi’nin karbon-nötr yarış yelkenlisi ile hareket etmişti. Greta yolculuğunu Alman yelkenci Boris Herrmann ile birlikte gerçekleştirdi. Yelkenlide ayrıca genç aktivistin mücadelesini anlatan bir belgesel hazırlayan yapımcı ve babası Nathan Grossman da yer alıyordu.

Greta’yı, Özgürlük Heykeli’ne yaklaştığında Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin sembollerinin yer aldığı 17 yelkenli karşıladı.

Ayrıca Thunberg’le Manhattan’da buluşan öğrenciler, iklim krizine yönelik alınan yetersiz eylemleri protesto etti. Yaşıtlarına, “Daha fazla beklemeyelim. Şimdi harekete geçelim” çağrısında bulunan Greta, “16 yaşındaki bir insanın küresel iklim ve ekolojik krize karşı bir duruş sergilemek adına Atlantik Okyanusu’nu geçmek zorunda kalması çılgınlık” şeklinde konuştu.

[bctt tweet=”“16 yaşındaki bir insanın küresel iklim ve ekolojik krize karşı bir duruş sergilemek adına Atlantik Okyanusu’nu geçmek zorunda kalması çılgınlık”” username=”iklimhaber”]

Genç aktivist ayrıca iklim krizini bir “aldatmaca” olarak gören ABD Başkanı Donald Trump’a da bir mesajı olduğunu belirterek bilime kurak vermesini istedi ve ekledi: “Ancak görüldüğü üzere yapmıyor. Eğer hiç kimse Trump’ı iklim krizi ve aciliyeti konusunda ikna edemediyse, ben nasıl yapabilirim ki?”