;
Politika

Genç İklim Aktivistleri Türkiye’den Seslendi: İklim Acil Durumu İlan Edilsin

İklim krizine karşı hızlı ve etkili politikalar talep eden iklim aktivistleri 24 Eylül Küresel İklim Grevi’nde bir kez daha dünya çapında eş zamanlı olarak sokakları doldurdu.

Türkiye’nin farklı illerinden genç iklim aktivistleri “Artık sadece sözler değil gerçek eylemler görmek istiyoruz, sistemi değiştirin” diyerek hükümetlerden acil eylem talep etti.

Türkiye’nin farklı kentlerinden genç iklim aktivistlerinin İstanbul’daki buluşma noktası ise Kadıköy oldu. “İklim için birlikte”, “Okulda iklim öğret”, “Gelecek istiyoruz”, “Yetişin a dostlar tutuşuyoruz” ve “Dinozorlar da daha vakitleri var sanıyordu” yazılı birbirinden renkli ve vurucu dövizler taşıyan gençler Kadıköy-Eminönü İskelesi’nde basın açıklaması okudu.

Fridays for Future Türkiye’den Yağmur Ocak yaptığı açıklamada “Burada toplanma amacımız, iklim krizinden en çok etkilenen ülkeler, bölgeler ve topluluklar, yani MAPA (Most Affected People and Areas) için ses olmak, gezegenimizi ve haklarımızı savunmak, yıllardır dile getirdiğimiz taleplerimizi duyurmak ve karar alıcıları harekete geçirmek” ifadelerini kullandı.

Sekizinci kez dünya çapında greve çıktıklarını belirten Ocak, “İklim acil durumu ilan edilmesini, iklim krizi ile mücadelede somut adımlar atılmasını istiyoruz” diyerek change.org üzerinden başlatılan imza kampanyasını hatırlattı ve destek çağrısında bulundu. Doğanın daha fazla yok edilişini ve geleceklerinin ellerinden alınışı görmek istemediklerini ifade eden Ocak, “İklimin değil sistemin değişmesi gerektiğini söylüyoruz” dedi.

 “Çöküş Noktasına Yaklaşıyoruz”

Karar vericilerin iklim krizini görmezden gelmesinin ve etkili adımlar atmamasının krizin derinleşmesine neden olduğunu söyleyen Youth for Climate Türkiye’den Ela Naz Birdal ise “Gezegenimizdeki yaşamın sürmesini sağlayan kritik sistemler geri dönüşü olmayan çöküş noktasına yaklaşıyor” uyarısında bulundu. Ülkemizde de iklim krizi etkilerinin daha çok hissedilmeye başlandığını belirten Birdal, “İklim krizine bağlı artan sıcak dalgaları ülkemizin güneyinde yaşanan yangınları tetikledi, sıcaklık rekorları kırılıyor. İklim krizi, kuzeydoğuda kötü kentleşme nedeniyle yaşanan sellerin etkisini artırıyor. İklim kriziyle mücadelede çok önemli olan denizlerde sıcaklıklar artıyor, yaşamın değil denize atık bırakanların gözetilmesi sonucunda müsilaja neden oluyor” dedi.

İklim krizinin var olan adaletsizlikleri derinleştirdiğini ve yeni adaletsizlikler oluşturduğunu söyleyen Birdal, “İklim kriziyle şiddeti artan afetler ekonomiyi, sosyal yaşamı, kültürü ve siyaseti de etkiliyor. İklim krizi evimizde ve herkesi etkiliyor!” dedi. Genç iklim aktivisti, “Hepimizin bizzat yaşadığı, içinde olduğumuz bu krizi artık görmezden gelmeyin, hemen bugün harekete geçin” çağrısında bulundu.

“2030’a Kadar Net Sıfır Karbon Emisyonu”

Basın açıklaması Roots & Shoots Türkiye’den Melisa Akkuş’un konuşması ile devam etti. “Artık sadece sözler duymak değil, gerçek eylemler görmek istiyoruz” diyen genç aktivist, liderlerden ve karar alıcılardan taleplerini şu şekilde sıraladı: “Acilen; Paris İklim Anlaşması’nın onaylanmasını, anlaşmanın maddelerinin yerine getirilmesini ve İklim Acil Durumu ilan edilmesini; 2030’a kadar net sıfır karbon emisyonunun sağlanması için adımlar atılmasını; Kazdağları, Akbelen Ormanı ve Validebağ Korusu gibi önemli doğa alanlarında ekolojik yıkıma sebebiyet verecek projelerin durdurulmasını, iklim krizinin beraberinde getirdiği hak ihlallerine karşı harekete geçilmesini, fırsat eşitliğinin iklim adaleti ve sosyal adalet çerçevesinde sağlanmasını ve tüm bunların gerçekleşmesi için gençler olarak karar alma süreçlerinin her aşamasında etkin, eşit söz ve hak sahibi olarak yer almayı istiyoruz!”

Basın açıklaması, “İklimi değil sistemi değiştir”, “Ne istiyoruz? İklim adaleti! Ne zaman istiyoruz? Şimdi!”, “Güneş, rüzgar, bize yeter” sloganlarının atılmasıyla sona erdi.

Basın açıklamasının ardından Müze Gazhane’ye yürüyüş gerçekleştirildi. Aktivistler, Müze Gazhane’ye sloganlarla giriş yaptı. Yok olan türlere ve altıncı kitlesel yok oluşa dikkat çekmek isteyen iklim aktivistleri burada toplu olarak yere yatma eylemi gerçekleştirdi.

İklim grevi akşam saatlerinde Müze Gazhane’deki forumlar ve konserlerle devam etti. Açık mikrofonda isteyen genç iklim aktivistleri söz alarak iklim krizine karşı endişelerini dile getirdi ve harekete geçme çağrısında bulundu. Can Bonomo, Nilipek, Nove Norda ve Can Kazaz da verdikleri konserlerle greve destek oldu.

İklim aktivistlerinin grev sonrasında başlattığı imza kampanyasına buradan destek olabilirsiniz.