;
Ekonomi

Gelişmiş Ülkeler İklim Finansmanı Taahhütlerini Yerine Getirmiyor

Uluslararası STK ağı Care Danish tarafından hazırlanan bir rapora göre çoğu G7 ülkesi, 2009 yılında vermiş olduğu 100 milyar dolarlık iklim finansmanı taahhüdünü yerine getirmiyor.

G7 maliye bakanlarının toplantısının öncesinde yapılan yeni bir araştırmaya göre, gelişmiş ülkeler gelişmekte olan ülkelerin iklim kriziyle başa çıkmasına yardım etme taahhütlerini hayata geçirmiyor.

Uluslararası STK ağının bir üyesi olan Care Danish tarafından hazırlanan bir rapora göre, İngiltere ve ABD son aylarda iklim finansmanını artırmaya yönelik önerilerde bulunan iki G7 ülkesi. İklim finansmanı, yoksul ülkeler tarafından, örneğin temiz enerji üretimine yapılan yatırımlar yoluyla seragazı emisyonlarını azaltmak ve sel ve kuraklık gibi aşırı hava koşullarının etkilerine uyum sağlamak için kullanılıyor.

“İçi Boş Taahhütler: Gelişmiş ülkelerin iklim finansmanı planlarının analizi” adlı raporda, çoğu G7 ülkesinin, gelişmiş dünyanın 2009 yılında, 2020’ye kadar gelişmekte olan ülkelere her yıl 100 milyar dolar finansman sağlama taahhüdüne rağmen, iklim finansmanı konusunda hâlâ yeni taahhütlerde bulunmadığına dikkat çekildi.

G7’nin maliye bakanları, Cuma günü, bu yılki G7 zirvesine başkanlık eden İngiltere’nin ev sahipliğinde düzenlenen bir toplantıda, iklim krizini, ABD’nin ticarette küresel bir asgari vergiye ilişkin önerilerini ve yoksul ülkelere COVID-19 aşılarına erişim sağlamanın yollarını tartışacaklar. Ana G7 zirvesi önümüzdeki hafta 11-13 Haziran tarihleri arasında Cornwall’da yapılacak.

Kampanyacılar, G7’nin iklim finansmanını artırmaması halinde, aşırı hava koşullarının etkisini göstermesi ve yoksul ülkelerin felakete karşı savunmasız kalacağı konusunda uyardılar. Ayrıca, mevcut iklim finansmanının çoğunun, faiz ödenmesi gereken krediler şeklinde olmasından endişe duyuyorlar ve iklim finansmanının artırılmasının, Kasım ayında Glasgow’da yapılması planlanan COP26’da başarının kilit koşulu olduğunu söylediler.

ActionAid USA politika ve kampanyalar direktörü Brandon Wu, dünyanın en büyük ekonomisine daha fazla finansman sağlama çağrısında bulundu. Donald Trump, başkanken ABD’nin iklim finansmanı taahhütlerinin çoğunu iptal etti, ancak Joe Biden, Nisan ayında iklim finansmanının Trump öncesi seviyelerinden 2024 yılına kadar 5,7 milyar dolara, yani iki katına çıkacağını duyurdu.

Wu “Biden yönetiminden bugüne kadar gördüğümüz iklim finansmanı planları ve bütçe talepleri, ihtiyaç duyulanın çok gerisinde kalıyor. Birçok ABD grubu ve Kongre üyesi, ABD’nin iklim finansmanından adil payına bir ön ödeme olarak 2030 yılına kadar 800 milyar dolarlık bir taahhüt çağrısında bulunuyor. İklim krizinin en kötü etkilerinden kaçınma şansına sahip olmak için konuşmamız gereken ölçek bu” dedi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi