;
Politika

Erdoğan Üçüncü Kez Cumhurbaşkanı Seçildi

cumhurbaşkanı
FOTO: AA

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı yarışan Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan galip geldi.

14 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan %49,5, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu %44,88 ve Ata İttifakı adayı Sinan Oğan %5,2 oy oranına sahip olmuştu. Seçim sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanlığı seçimi için 28 Mayıs’ta ikinci tur kararı çıkmıştı.

Türkiye’nin, beş yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanının belirleneceği seçim için ülke genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kuruldu. 2. tur seçiminde Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarıştı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, 28 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanı Seçimi’nin ikinci turunda kullanılan oylara ilişkin açıklama yaptı: “Sandık açılma oranının %99,43 olduğu, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın %52,14, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu‘nun %47,86 oy aldığı görülmüştür. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak geçici sonuçlar sonucunda, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olarak seçildiği görülmüştür.”

Haritada Tek Değişiklik Hatay’da Yaşandı

14 Mayıs ve 28 Mayıs’ta yapılan iki Cumhurbaşkanlığı seçiminde haritada tek değişiklik Hatay’da yaşandı. 14 Mayıs’taki seçimlerde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Hatay Kemal Kılıçdaroğlu derken, 28 Mayıs seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan dedi.

İstanbul, Ankara, İzmir Kemal Kılıçdaroğlu derken; Trakya ile Eskişehir ve Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Antalya, Mersin, Adana, Hatay, Tunceli, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Muş, Van, Bitlis, Hakkari, Şırnak, Diyarbakır, Batman ve Diyarbakır’da da Kemal Kılıçdaroğlu birinci çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs seçimlerinde en çok oyu Bayburt, Gümüşhane, Rize, Yozgat ve Çankırı’dan alırken, 28 Mayıs seçimlerinde de sıralama değişmedi. Kemal Kılıçdaroğlu 14 Mayıs’taki seçimlerde en çok oyu Tunceli, Şırnak, Hakkari, Diyarbakır ve Batman’dan alırken, 28 Mayıs seçimlerinde Tunceli, Şırnak, Hakkari, Diyarbakır ve Kırklareli’nde en yüksek oy oranına ulaştı.

Erdoğan’dan Muhalefete Eleştiri ve “Türkiye Yüzyılı” Vurgusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin ikinci turunu kazanmasının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan’ın açıklamasından satır başları şöyle:

“Bu millet sevilmez mi, biz severiz. Şu andaki tablo sevgililerin tablosu. Resmi rakam 320 bin kişi şu anda burada. Yolları söylemiyorum, havalimanından buraya kadar yollar maşallah tıklım tıklımdı. Sizler Cumhur İttifakı’nı mahcup etmediniz, Cumhur İttifakı’nı bu yolda yalnız koymadınız, bu yolda gece gündüz demeden beraber yürüdük ve sizler bu görevi yine bizlere verdiniz. İnşallah Türkiye Yüzyılı’nı beraber inşa ve ihyaya devam ediyoruz.”

Seçimin gayriresmi sonuçlarına göre milletimiz Cumhurbaşkanlığı görevini beş yıllığına daha bizlere tevdi etmiştir. Ülkeyi yönetme sorumluluğuna bizleri tekrar layık gören milletimin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum.

Seçimin ilk turunda milletimiz TBMM üyelerinin çoğunluğunu Cumhur İttifakı’na vererek yasamadaki tercihini zaten ortaya koymuştur. Bugün yapılan ikinci tur seçimiyle milletimizin Cumhurbaşkanlığındaki, yani yürütmedeki tercihi de kesinleşmiştir. Milletimizin iradesi olan bu sonucun başımızın üstünde yeri vardır. Fakat kazanan sadece biz değiliz; kazanan Türkiye’dir.

Son 10 yıldır önüne kurulan tüm tuzaklar, üzerinde oynanan oyunlar sırtına saplanan hançerler, ayağına takılan tüm çelmeler işte bugünü engellemek içindir. Alman, Fransız, İngiliz dergileri Erdoğan’ı yıkmak için kapaklar atmadılar mı? Bu kapakları yazmadılar mı? İşte onlar da kaybettiler.

Biz şimdi yolumuza emin adımlarla yürüyoruz. Güven ve istikrar, bu iki kavram çok önemli. Siyasette arkadaşlarımla hep bunu konuştum. Güçlü bir ekonomi yönetimini bu iki kavramın üzerine kuracağız. Bir finans yönetimi, yatırım ve istihdam odaklı bir üretim ekonomisi tasarlıyoruz. Sanayi, enerji her alanda giderek artan üretim gücümüzün sağladığı imkanlar herkesi şaşırtacak yeni bir ekonomik atılımın lokomotifi haline getireceğiz.

Suriye topraklarındaki güvenli bölgelere 600 bine yakın kişinin gönüllü olarak geri dönmesini sağladık. Katar’la işbirliği yaptık. Yeni iskan projesiyle birkaç yıl içinde 1 milyon kişinin dönüşünü temin edeceğiz.

Eğitim, sağlık, ulaşım, enerji, sanayi, tarım, turizm, spora kadar ülkemize asırlık kazanımlar sağladığımız alanlarda çıtayı daha yukarıya taşıyacak yatırımlarla yolumuza devam edeceğiz. Ülkenin şartlarına ve gençlerimizin beklentilerine karşılık gelecek uygulamaları genişleterek sürdüreceğiz. Kısacası önümüzdeki dönemin her anını Türkiye Yüzyılı’na yakışır eser ve hizmetlerle değerlendireceğiz.”

Kılıçdaroğlu: “Asıl Üzüntü Sebebim Ülkeyi Bekleyen Çok Daha Büyük Sıkıntılardır”

Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı konuşmada, “Asıl üzüntü sebebim ülkeyi bekleyen çok daha büyük sıkıntılardır. Öncelikle bana oy veren 25 milyonu aşan vatandaşımızı moralli bir şekilde dimdik ayakta görmek istiyorum” dedi. Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi:

“Hakkınızın yenmesine müsaade edemezdim, etmedim. Göz yumamazdım, yummadım. Eziyetlere, haksız, hukuksuz, adaletsiz bir düzene karşı susup dilsiz şeytan olamazdım, olmadım. Milyonlarca göçmenin gelip de sizin 2. sınıf vatandaş olmanıza susamazdım, susmadım. Evlatlarımız işsiz güçsüz hayata tutunmaya çalışırken hakkınızın yenmesine müsaade edemezdim. Her gün, her şeye zam gelirken, benim halkımın belinin bükülmesine gönlüm razı gelemezdi.

Son yılların en adil olmayan seçim sürecini yaşadık. Devletin bütün imkanları bir siyasi partiye seferber edildi, bir adamın ayakları altına serildi. Bu ahlak ve hukuk dışı baskılara, yayılmak isteyen korku iklimine boyun eğmeden mücadele eden Millet İttifakı’nın genel başkanlarına, teşkilatlarına, seçmenlerimize, sandıklara sahip çıkan vatandaşlarıma teşekkür ederim.”

Akşener: “Umarım Kazanmışlık Hırsı, Kendisinin Gözünü Yeniden Kör Etmez”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Cumhurbaşkanı seçimlerinin sonuçlarına ilişkin açıklamasının başlıkları ise şöyle:

Aylardır seçimin gölgesinde kalan birikmiş birçok sorunumuz var. Bunların başında ne yazık ki ekonomi geliyor. Şimdi artık vakit kaybetmeden bu sorunlara eğilme, çözüm üretme zamanı geldi.

Bugünden sonra da milletimizin taleplerini dinleyeceğiz. Şunu unutmayın ki biz hâlâ buradayız. İYİ Parti ve mensupları burada, Meclis’te, Türkiye’de. Biz de üzerimize düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmeye devam edeceğiz.

Kesin olmayan sonuçlara göre yeniden seçilen Sayın Erdoğan‘ı tebrik ediyorum. Sayın Erdoğan’ın da seçim sonuçlarından çıkarması gereken büyük dersler olduğunu hatırlatmak isterim. Umarım kazanmışlık hırsı, kendisinin gözünü yeniden kör etmez, iftiralar, hakaretler havada uçuşmaz, kendisine oy vermiş vermemiş her bir vatandaşın cumhurbaşkanı olduğunu bu defa kabul eder ve ona göre davranır. Umarım seçim sonuçlarının heyecanı ile uzun zamandır kutuplaştırılmış ülkemizi yeniden makulde buluşturma fırsatını tepmez. Kendisi de bizim gibi seçim sonuçlarının muhasebesini umarız ki yapar.”