;
Ekonomi

Dünyanın en Büyük Petrol Şirketleri Emisyon Hedeflerinde “Yoldan Saptı”

petrol

Yeni bir analiz, çarpıcı iklim taahhütlerine rağmen BP ve Saudi Aramco’nun da aralarında bulunduğu şirketlerin fosil yakıt üretimini genişletme planlarının olduğunu ortaya koydu.

Son yıllarda dünyanın en büyük petrol şirketlerinin neredeyse tamamı çarpıcı iklim taahhütleri verdi. Ancak yeni bir rapor, konu emisyonları gerçekten azaltmaya geldiğinde bu şirketlerin “yoldan sapmış” olduklarını ortaya çıkardı.

Düşünce kuruluşu Carbon Tracker’ın analizi, dünyanın en büyük petrol ve gaz şirketlerinden 25’inin üretim ve geçiş planlarını değerlendirdi. Raporda, hiçbirinin Paris Anlaşması’nın küresel sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelere göre 2 derecede sınırlandırma yönündeki temel hedefiyle uyumlu olmadığı ortaya çıktı.

“Dünya çapındaki şirketler, Paris Anlaşması’nın hedeflerini desteklediklerini açıkça belirtiyorlar ve enerji geçişini hızlandırmada çözümün bir parçası olduklarını iddia ediyorlar” diyen Carbon Tracker analisti ve raporun ortak yazarı Maeve O’Connor şöyle devam etti: “Ancak ne yazık ki şirketlerin Paris Anlaşması’nın hedefleriyle uyumlu olmadığını görüyoruz.”

Yazarlar, firmaların arama ve üretim planlarını, yatırımlarını, karbon emisyonunu azaltma hedeflerini ve yönetici prim politikalarını inceleyerek sonuçları Paris uyum puan kartına yerleştirdi.

Her şirkete A’dan H’ye kadar bir harf notu verdiler; burada A, Paris Anlaşması hedefleriyle “potansiyel olarak uyumlu” ve H, “uyumlu olmaktan en uzak” olanı işaret ediyor. Şirketlerin faaliyetleri ve stratejileri, endüstriyel dönemdeki seviyelerin üzerinde 2,4 derecelik ısınmayı gösteriyor.

Yazarların ölçümlerine göre her şirket başarısız notu aldı. Ancak O’Connor, “şirketler arasında açık farklılıklar” bulunduğunu belirtti

En üst sıradaki şirket olan BP, D notu aldı. Suudi Aramco, Brezilyalı Petrobras ve ExxonMobil G notu alırken, ConocoPhillips H notunu alan tek firma oldu.

Raporda, BP’nin fosil yakıt üretimini 2030 yılına kadar azaltmayı hedefleyen tek şirket olduğu, yalnızca üç şirketin (İspanya’daki Repsol, Norveç’teki Equinor ve İngiltere merkezli Shell) üretim seviyelerini sabit tutmayı planladığı ortaya çıktı. Bu arada analize göre ConocoPhillips, on yılın sonuna kadar üretimini 2022 üretimine kıyasla %47 oranında artırmayı hedefliyor.

Analiz, petrol ve gaz şirketlerinin iklim taahhütlerini açıkça yerine getirmediği bir dönemde geldi. Geçen yıl benzer bir duyuru yapan BP’nin ardından Shell, geçen hafta daha önceki emisyon hedeflerini sulandırdı. Ekim ayında ExxonMobil, kaya petrolü grubu Pioneer Natural Resources’ı satın almak için de bir anlaşma yaparken Chevron, Teksas petrol şirketi Hess’i satın alma planlarını duyurdu; bu, ülkenin onlarca yıldır gerçekleşen en büyük petrol ve gaz anlaşmalarından ikisi oldu.

Önceki çalışmalar da, araştırma ve savunuculuk grubu Oil Change International’ın 2023 analizi de dahil olmak üzere, büyük petrol şirketlerinin iklim planlarının küresel iklim hedeflerine ulaşmak için yetersiz olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi