;
Bilim

Dünya İklim Atıf Grubu: Avrupa’daki Kavurucu Sıcakların Sorumlusu İklim Krizi

Dünya İklim Atıf Grubu’nun yayımladığı yeni bir rapor, iklim değişikliğinin Avrupa’da kavurucu sıcakların hem görülme olasılığını hem de şiddetini artırdığını ortaya koyuyor.

Dünya İklim Atıf Grubu, bugün önemli bir raporu kamuoyu ile paylaştı. Çalışma, Temmuz 2019’da Avrupa’da görülen kavurucu sıcaklıklarda iklim değişikliğinin parmağı olduğunu ortaya koyuyor. Geçtiğimiz hafta Fransa, Almanya, Hollanda, Birleşik Krallık ve birçok farklı Avrupa ülkesinde tarihi sıcaklık rekorları kırılmıştı.

Avrupa, Temmuz 2019’da tarihin en sıcak dönemlerinden birini yaşadı, özellikle Temmuz’un son haftası ve 25-26 Temmuz tarihlerinde görülen kavurucu sıcaklıklar, hem aylık hem de günlük tarihi sıcaklık rekorlarının kırılmasına sebep oldu. Fransa’da 45,9 derecelik sıcaklıklar görülmüş, tüm zamanların rekoru kırılmıştı. Belçika’da ise termometreler 42,3 dereceyi görmüştü. Almanya’da 42 derece, Hollanda’da 40,7 derece, İngiltere’de 35 derece sıcaklıklar kaydedildi. Bu sıcaklardan dolayı en az 13 kişinin hayatını kaybettiği ifade edilmişti.

Dünya İklim Atıf Grubu, bu sıcaklıklar üzerine yeni yayımladığı bilimsel incelemede, kavurucu sıcaklıkların arkasında iklim değişikliğinin parmağı olduğunu gözler önüne seriyor. Çalışma, iklim değişikliğinin yaşanan bu hava olaylarının ortaya çıkma olasılığını en az beş kat artırdığını ortaya koyuyor.

Çalışma, Avrupa’da günümüzde yaşanan her aşırı sıcaklığın, insan kaynaklı iklim değişikliği yüzünden artık daha sık ve daha şiddetli olduğunu da ifade ediyor. Çalışmaya göre iklim değişikliği Avrupa’da kavurucu sıcakların hem görülme olasılığını hem de şiddetini arttırdı.