;
Politika

Cudi’deki Yangın 4. Gününde Devam Ediyor

cudi

Şırnak’ın Silopi ilçesi Cudi Dağı ormanlık alanında 4 gün önce başlayan yangın hâlâ devam ediyor. Söndürme çalışmalarına izin verilmediği iddia edilen yangın sonucu, onlarca hektarlık ormanlık alan küle döndü.  

Şırnak’ın Silopi ilçesi Cudi Dağı ormanlık alanında 4 gün önce başlayan yangın devam ediyor. 26 Temmuz’da gece saat 22.00 sularında Sorbitmê ve Gera Mihetê köyleri arasındaki askeri karakolun yakınında yangın çıktı. Giderek yayılan yangın, onlarca hektarlık alanı küle çevirdi.

Sosyal medyada yangınların yakında bulunan karakoldan açılan topçu ateşinden kaynaklı çıktığı iddia edilirken HDP, söndürme çalışmalarına izin verilmediğini söyledi. Cudi Dağı’ndaki ormanlık alanda geçtiğimiz yıl da yangın çıkmış ve büyük bir tahribat yaratmıştı.

HDP: Söndürme Çalışmalarına İzin Verilmiyor  

Süren yangınların acilen söndürülmesi çağrısı yapan HDP, müdahaleye izin verilmediğini söyledi. HDP’nin sosyal medyadan yaptığı paylaşımda sivil halkın girişimlerinin de engellendiği belirtilerek “Doğamıza savaş açanlar yıllardır sistematik olarak devam eden orman yangınlarıyla ekosistemi yok ediyor. Cûdî’de başlayan ve müdahale edilmesine izin verilmeyen yangın, Kürt halkına düşmanlık politikalarının devamıdır. İnsansızlaştırılmaya çalışılan bölgede, yangına karşı derhal önlem alınmalıdır. Ağaçlarımızı, ormanlarımızı katledenler kaybedecek!” ifadeleri kullanıldı.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi: İddialar Asılsız  

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ise sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile yangına müdahaleye izin verilmediği iddialarını yalanladı ve şunları söyledi: “Cudi’de büyük bir yangın çıktı ve müdahale edilmesine izin verilmiyor’ iddiası doğru değildir. Cudi Dağı’nda sıcakların etkisiyle otların tutuşması sonucu küçük çaplı bir örtü yangını çıkmış, ekiplerin müdahalesi ile 2 saat içinde söndürülmüştür.”

Mecliste Açıklama  

Yeşil Sol Parti Milletvekili Nevroz Uysal, görüştükleri yetkililerin yangın kaydı olmadığı için söndürme çalışmasının da yapılmadığını söylediklerini belirtti. Uysal, Meclis’te yaptığı basın toplantısında yangınlarla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’na bilgi geçtiklerini ve bakanlığın kısa sürede geri dönüş sağlayacaklarına dair bilgi verdiğini ancak daha sonra konuya dair bir yanıt alamadıklarını paylaştı. Uysal, daha sonra tekrardan bakanlığa ulaştıklarını ancak bakanlığın kendilerine yangın ihbarının gelmediğini söylediğini aktardı.

“Akbelen’den de Cudi’den de Vazgeçmeyeceğiz!” 

Öte taraftan birçok siyasi parti temsilcisi, STK ve aktivist, Akbelen’de süren ağaç kıyımını da hatırlatarak doğanın her anlamda tahrip edildiğini belirtti. İstanbul Tabip Odası, kurumsal hesabından yaptığı açıklamada “ Akbelen’de kesim, Cudi’de yangın, bir tarafta testere diğer tarafta ateş. Doğayı yok eden talan sürüyor, yöntem farklı olsa da amaç aynı! Şırnak Silopi’deki Cudi ormanlarında 4 gün önce başlayan ve hâlâ devam eden yangına müdahale edilmiyor, yangını söndürmek isteyenlerin güvenlik güçleri tarafından engellendiği belirtiliyor. ENDİŞELİYİZ..! İstanbul Tabip Odası olarak sürecin yakından takipçisi olmaya devam edeceğiz, Akbelen’den de Cudi’den de vazgeçmeyeceğiz!” ifadelerine yer verdi.

“Akbelen’de Kıyım, Cudi’de Yangın” 

Kamuoyuna hassasiyet çağrısı yapan sanatçı Suavi ise “Bakın şimdi de ‘Cudi’ yanıyor! dostlar. Marmaris-Muğla-Datça-Yunanistan vb. bölgelerde orman yangınları için ses verenler, hassasiyet gösterenler., Yangın her yerde afettir, doğa, ağaç, canlı her yerde aynı değerdedir.(( Bu memleket bizim )) “ dedi.

Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Ayşegül Doğan’ın da gündeminde yangınlar vardı. Doğan, “Cudi içindeki tüm canlılarla bir bütün ekosistem olarak yanıyor, yangınları söndürmekle görevli olanlar müdahale için ne bekliyor? #CudiYanıyorSesVer , Akbelen’de kıyım, Cudi’de yangın! Ülkenin her yerinde doğa, içindeki tüm bitki ve hayvanlarla yok ediliyor! #AkbeleneDokunma” dedi.