;
Politika

COP26’nın Taslak Anlaşması Ülkeleri İklim Hedeflerini Güçlendirmeye Çağırıyor

COP26’ya ev sahipliği yapan Birleşik Krallık’ın yayımladığı zirvenin taslak anlaşması iklim eylem planlarının güçlendirilmesini talep ediyor. 

Glasgow’daki BM iklim değişikliği zirvesine ev sahipliği yapan Birleşik Krallık, önümüzdeki birkaç gün içinde müzakere edilecek ve ülkeleri 2022’nin sonuna kadar ulusal iklim planlarını güçlendirmeye çağıran bir siyasi karar taslağı yayınladı.

“COP kapsamı kararının” ilk taslağı, ülkelerden “2022’nin sonuna kadar Paris Anlaşması sıcaklık hedefine uyum sağlamak için gerekli olduğu şekilde, Ulusal Katkı Beyan’larında 2030 hedeflerini yeniden gözden geçirmelerini ve güçlendirmelerini” istiyor.

Taslak ayrıca ülkelere Paris Anlaşması uyarınca istedikleri zaman yeni, daha iddialı iklim taahhütleri sunabileceklerini hatırlatıyor ve ilk kez ülkelere kömür ve fosil yakıt sübvansiyonlarını aşamalı olarak kaldırma çağrısında bulunuyor.

Ülkelerin mevcut iklim hedefleri ile bilim insanlarının feci ısınma seviyelerini önlemek için gerekli olduğunu söyledikleri daha iddialı eylem arasındaki uçurumu kapatmak için ne yapmaları gerektiği yakından izleniyor.

COP26’da yaklaşık 200 ülkeyi temsil eden delegeler, zirve bu hafta sonu sona erdiğinde imzalamaya istekli oldukları nihai bir metni müzakere etmek için bugün bir araya gelecekler.

Daha yoksul, iklime karşı savunmasız ülkeler, zengin ülkelere ısınmayı 1.5 derecede sınırlamaları çağrısında bulunuyorlar.

İklim planlarının daha düzenli olarak gözden geçirilmesi için baskı yapılması gerekli görülüyor çünkü ülkelerin mevcut 2030 taahhütleri 2.4 derecelik ısınmaya yol açacak.

Taslakta ayrıca ülkeler, “kömür ve fosil yakıtlara yönelik sübvansiyonların aşamalı olarak kaldırılmasını hızlandırmaya” ve gelişmiş ülkeleri, gelişmekte olan ülkelerin iklim krizinin etkilerine uyum sağlama ihtiyaçları çerçevesinde yanıt vermeleri için mali desteği “acil olarak artırmaya” çağırıyor.