;
Bilim Ekonomi

Çin’de Kaloriferler Kapandı Peki Karbon Piyasası Çalışacak mı?

Pekin Yönetimi, geçtiğimiz yıllarda meydana gelen kirli ve sisli havaya karşı mücadele etmek için bu yıl fosil yakıt kullanımında bazı kısıtlama yollarına gidecek. Bu yöntemler kapsamında, ısınma gibi ihtiyaçlar bile öncelik olmaktan çıkartılacak.

Hunan Eyaleti Başkenti’nin internet sitesi, milyonluk Changsha kenti yöneticilerinin, tüm ülkeye ve yurttaşlara örnek olmak için, bu hafta, geceleri sıfırın altına düşen sıcaklığa karşın, kentte bulunan kamu binalarının ısıtma sistemlerini geçici olarak durdurdu.

Birçok otel ve alışveriş merkezinde de radyatörlerin kapatma düğmelerine basıldı. Isıtmada öncelik okullara, hastanelere ve ikamet edilen hanelere verildi.  Ayrıca fosil yakıtla çalışan taksiler de trafikten geçici olarak menedildi.

Bu önlemler, Çin’in hava kirliliğine karşı mücadelede ne denli kararlı olduğunun birer göstergesi niteliğinde.

Çin, aynı zamanda tüm dünyanın uzun zamandır beklediği ülke çapındaki karbon piyasasını, diğer adıyla Çin Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi’ni bu hafta içerisinde başlattığını duyurmuştu. İlk fazdaki (2017-2019) hali ile bile dünyanın en büyük karbon piyasası olacak sistem bünyesinde, Çin’in toplam seragazı emisyonlarının yaklaşık %34-39’unun temsil edileceği hesaplanıyor. Ancak sistemin ne kadar sağlıklı işleyeceği konusunda kafalarda soru işaretleri bulunuyor. Uzmanlar Çin’in bu adımı 2017 içerisinde atmasının nedenini Çin Başkanı Xi Jinping’in söz vermiş olmasına bağlıyorlar. Zira sistemin başlaması için yapılması gerekenler listesi tamamlanmış değil. Uzmanlara göre sistemin en büyük eksiklerinden biri de taban fiyatlandırması olmaması. Taban fiyatlandırması olmayan ETS sistemlerinin anlamlı bir karbon fiyatı üretemeyeceğini, dolayısı ile sistemin başarılı olmasının mümkün olmadığı ifade ediliyor.