;
Ekonomi

Çin Yeşil Yatırım Standartlarını Güncelleyecek

Çin, yabancı yatırımcıların pazara girmesini kolaylaştırmak için yeşil finans standartlarını güncelleyeceğini söyledi. 

Çin Merkez Bankası Başkanı Yi Gang yaptığı açıklamada, Çin’in karbonsuzluk hedeflerini desteklemek ve yabancı yatırımcıların yeşil finans piyasasına girmesini kolaylaştırmak için yeşil finans standartlarını iyileştirmeyi planladıklarını söyledi.

Yi, Singapur Fintech Festivalindeki video mesaj aracılığıyla, “Yurtiçi standartları güncelleyerek ve uluslararası işbirliğini güçlendirerek, yurtiçi ve yurtdışında yeşil finans standartlarının uyumunu teşvik edeceğiz” dedi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Eylül ayında Çin’in 2030’dan önce seragazı emisyonlarını zirveye çıkaracağına ve 2060 itibariyle karbon nötr olma ve yenilenebilir enerjiye hızlandırılmış bir geçiş taahhüdünde bulundu.

Merkez Bankası tarafından Mayıs ayında yayımlanan yeni taslak yönergelere göre Çin, yeşil tahvil almaya uygun projeler listesinden “temiz kömürü” çıkardı.

Yi, Haziran 2020 itibariyle Çin’in olağanüstü yeşil kredilerinin küresel olarak en yüksek olan 11 trilyon yuan’ı (1.69 trilyon $) aştığını, yeşil tahvillerinin ise 1.2 trilyon yuan (186.2 milyar $) olduğunu söyledi.

Yi, büyük veri (big data), yapay zeka ve blockchain de dahil olmak üzere finansal teknolojinin yeşil finansmanı desteklemede artan bir rol oynayacağını söylerken Çin’in çevresel ve iklim risklerinin finansal istikrar üzerindeki potansiyel etkisine ilişkin çalışmasını güçlendireceğini de sözlerine ekledi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi