;
Politika

Çevre Hareketi Norveç’te Kaybetti: Hükümet Petrol Arama Ruhsatı Vermeye Devam Edecek

Oslo yerel mahkemesi Greenpeace ve müşterek davacılara, Kuzey Kutbu’nda yeni rezervler için arama yapmanın vatandaşların sağlıklı bir çevre için anayasal hakkını ihlal etmediğini söyledi.

Norveç hükümeti, Oslo yerel mahkemesinin geçtiğimiz Perşembe günü (4 Ocak) verdiği, çevreciler için yenilgi sayılabilecek kararla Kuzey Kutbu bölgesinde petrol arama ruhsatlarını vermeyi sürdürebilecek.

Mahkeme, Greenpeace ve Nature and Youth tarafından, petrol üretiminin yaygınlaştırılmasının ülkenin iklim değişikliği yükümlülükleriyle bağdaşmadığı argümanını reddetti. Mahkemenin kararına göre Norveç, ihraç edilen petrol ve gazın neden olduğu seragazı emisyonlarından değil, yalnızca sınırları içerisindekilerden sorumlu tutulabilir.

Greenpeace İskandinavya Sorumlusu Truls Gulowsen de Norveç’te yayın yapan NRK adlı kuruluşa yaptığı açıklamada mahkeme kararının hayal kırıklığına yol açtığını söyledi. Gulowsen’e göre “Mahkemenin iklim değişikliğinin küresel perspektifini hesaba katmaması oldukça üzücü”.

Mahkeme, yeşil grupların, devletin 580.000 kron (94.000 ABD doları) tutarındaki yargılama giderlerini de ödemesine karar verdi. Gulowsen, karara bir itirazda bulunup bulunmayacaklarına daha karar vermediklerini açıkladı.

Greenpeace ve Nature and Youth geçtiğimiz Kasım ayında davayı açmıştı. Açılan dava, vahşi yaşam ve su kalitesi gibi yerel zararlara odaklanmakla kalmıyor, aynı zamanda çıkarılacak olan petrolün küresel ısınmaya yapacağı olumsuz katkıları da ele alıyordu.

Norveç, dünyadaki en iddialı ulusal karbon-kesme hedeflerinden birine sahip ve elektrikli araçlar gibi temiz teknolojiyi teşvik etmekte çağının ötesinde gösteriliyor. Bununla birlikte, ülkenin enerji ihracatının yurtdışında önemli bir karbon ayakizi de bulunuyor.