;
Bilim

Cerrado Savanında Ormansızlaşma Zirveye Ulaştı

cerrado savanı

Brezilya’nın Cerrado savanındaki ormansızlaşma yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Hükümet verilerine göre Çarşamba günü Brezilya’nın Cerrado savanındaki ormansızlaşma yedi yılın en yüksek seviyesine çıktı ve tehdit altındaki türler için hayati bir yaşam alanını yok etti.

Doğal bitki örtüsünün yok edilmesi %25 artarak 10.689 kilometre kareye ulaştı. Bu alan, Lübnan’un yüzölçümünden daha büyük.

Dünyanın tür açısından en zengin savanı olan Cerrado, on yıllardır yerini Brezilya’nın genişleyen tarım alanlarına bıraktı. Savanın bitki örtüsünün kabaca yarısı çoktan yok edildi ve çoğu çiftliklere dönüştürüldü.

AB kısa bir süre önce, Amazon Yağmur Ormanları için geçerli olacak ancak Cerrado’nun çoğunu hariç tutacak ormansızlaşmayla bağlantılı tarım ürünlerini şirketlerin satmasını yasaklayan bir yasa üzerinde anlaştı.

AB Çevreden Sorumlu Komisyon Üyesi Virginijus Sinkevicius, artan Cerrado yıkımıyla ilgili bir soruya, koruma önlemlerinin genişletilebileceğini söyledi.

BM COP15 doğa zirvesinde verdiği bir röportajda, “Bir inceleme maddemiz var, ona bir göz atacağız. Diğer ekosistemlere kayan kayıplar görürsek, nispeten hızlı tepki vereceğiz” dedi.

Montreal’de devam eden COP15′te ülkeler, Cerrado gibi biyolojik çeşitlilik açısından zengin bölgeleri korumak için bir anlaşma yapmayı hedefliyor. Ancak konferans belgelerine göre, 19 Aralık’ta sona erecek zirvede müzakereciler hâlâ 200 kadar konuda anlaşamadı.

WWF çevre savunucuları için politika uzmanı Jean-Francois Timmers, “Tükettiğimiz yiyecekleri nasıl ürettiğimiz, bu büyük ölçekli yok oluşun ana itici gücü. Cerrado gibi yıllık ekosistemlerde kayıp oranının endişe verici olduğu alanlarda ormansızlaşmayı ve bozulmayı sona erdirmeyi önceliklendirmek için COP15 müzakerecilerine ihtiyacımız var” dedi.