;
İklim Panosu Politika

Brezilya Ormansızlaşmayı Azaltmak için Mali Yardım İstiyor

Brezilya, Amazon’daki ormansızlaşmayı %30-40 oranında engellemek için 1 milyar dolar değerinde yardım talep ediyor.

Geçtiğimiz hafta O Estado de Sao Paulo adlı yerel bir gazetede yayımlanan bir röportaja göre, Brezilya çevre bakanı, Amazon’daki ormansızlaşmanın %30 ila %40 oranında azaltılmasına yardımcı olmak için ABD de dahil olmak üzere 1 milyar dolarlık dış yardım talep ediyor.

Bakan Ricardo Salles gazeteye verdiği röportajda, “Plan 12 ayda 1 milyar dolar. Eğer bu kaynaklar ormansızlaşmayla mücadele için mevcut olursa, 12 ayda %30 ila %40 arasında bir azaltım taahhüt edebiliriz” dedi.

Brezilya, dünyanın en büyük yağmur ormanı olan Amazon’daki ormansızlaşmayı engelleyemediği için ağır bir şekilde eleştiriliyor. Aşırı sağcı Başkan Jair Bolsonaro, yağmur ormanlarını korumak yerine ekonomik kaynaklarından yararlanmayı tercih ederken, sorunu “çözmek” için asker gönderdiğini söylemişti.

Salles, paranın üçte birinin ormansızlaşmayla doğrudan mücadele faaliyetlerini finanse etmek için kullanılacağını, kalan üçte ikisinin ise yağmur ormanlarından faydalanan insanlara alternatif fırsatlar sunmak için ekonomik kalkınma için kullanılacağını söyledi.

Salles, ABD’den maddi yardım istediğini ve Norveç’e de “işbirliği yapmak isteyip istemediklerini” sorduğunu da sözlerine ekledi.

Salles, ordunun görevde kalacağını, çünkü günlük ücretlerini ödemenin çevre ajansı Ibama’da tam zamanlı personel istihdam etmekten daha ucuz olduğunu söyledi. Ibama, Bolsonaro yönetiminde bütçe kesintilerine uğradı.

Salles, “Parayı alamazsak, kaynaklarımızla elimizden gelenin en iyisini yapacağız, ancak ormansızlaşmada belirli bir azaltım yüzdesini taahhüt edemeyiz” dedi.