;
Politika

Boris Johnson: “COP26’da İhtiyacımız Olan İlerlemeyi Sağlayamayabiliriz”

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, firmaları tek kullanımlık plastik kullanımını azaltmaya çağırırken, geri dönüşümü dikkati başka yöne çekmeye çalışan bir hile olarak nitelendirdi.

İngiltere’nin COP26’da iklim krizini engellemek için güçlü anlaşmalara aracılık edip etmeyeceğinin meçhul olduğunu kabul eden Boris Johnson, insanları daha fazla geri dönüşüme teşvik etmenin “cevap olmadığını” da onayladı.

Downing Street’e göre İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in koronavirüs nedeniyle zirveye katılmayacağını teyit etmesinin ardından, bu hafta başlayacak olan küresel liderler zirvesinin başarılı olup olmayacağına ilişkin beklentileri düşürmüş gibi görünüyor.

Teyit, İngiltere hükümetinden bazı kişiler tarafından bekleniyordu, ancak yine de küresel emisyonları azaltmanın anahtarı olacak COP26 zirvesinde bütün dünya liderlerinin müzakere masasının etrafında toplanacağını umut edenler için bir darbe olacak.

Pazar günü Glasgow’da başlayacak COP26 öncesinde Johnson, pazartesi günü çocuklarla bir soru cevap oturumu düzenledi ve bireyleri daha fazla geri dönüşüme teşvik etmenin etkisini reddetti.

Johnson, “Geri dönüşüm cevap değil, size karşı dürüst olmam gerek. Bundan hoşlanmayacaksınız ama sorunu çözmüyor. Plastiği yalnızca birkaç kez geri dönüştürebilirsiniz. Yapmanız gereken plastik üretimini durdurmak. Plastiğin ilk kullanımını durdurun. Geri dönüşüm yanlış bilinen gerçeklerle dolu… Hepimiz plastik kullanımımızı azaltmalıyız” dedi.

Johnson, Coca-Cola’yı da “dünyadaki plastiklerin büyük çoğunluğunu üreten” 12 şirketten biri olarak adlandırdı. Tek kullanımlık ürünler için malzeme üretiminin “büyük bir sorun” olduğunu ve işletmelerin deniz yosunu, muz yaprağı ve hindistancevizi gibi hammaddeleri kullanarak “paketleme ve satış için başka yollar bulması” gerektiğini söyledi.

Bu yorum ise geri dönüşüm sektörü için şaşkınlığa neden oldu. Geri Dönüşüm Derneği’nin CEO’su Simon Ellin bunun “büyük bir hayal kırıklığı” olduğunu ve Johnson’ın “plastik planını tamamen kaybettiğini” söyledi. Johnson “İnsanlar sorunu geri dönüştürerek çözebileceğimizi düşünürlerse büyük bir hata yapmış oluruz” dedi.

Johnson ayrıca, dünya liderleri bu hafta İskoçya’da COP zirvesi için toplandığında birçok adımın atılıp atılamayacağı konusunda da şüpheciydi. “Bu zirve çok ama çok zor olacak ve yanlış gidebileceği için çok endişeliyim. İhtiyacımız olan anlaşmaları alamayabiliriz. İhtiyacımız olan ilerlemeyi elde edip edemeyeceğimiz çok açık değil” dedi.