;
Ekonomi Politika

BM’den Dünya Liderlerine Tepki: İklim Finansmanı Taahhütlerini Güvenceye Almaktan Çok Uzaktalar

BM, gelişmekte olan ülkelerin fosil yakıtları sınırlandırmasına ve COP26’nın başarılı olmasını sağlayacak mali yardımın “kritik” olduğunu söylüyor.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Yönetici Sekreteri Patricia Espinosa, dünya liderlerinin Glasgow’daki önemli bir zirveye beş aydan az bir süre kala, küresel ısınmanın feci etkilerini sınırlamak için bir anlaşmayı güvence altına almaktan hâlâ “çok uzakta” oldukları konusunda uyardı.

BM’ye iklim politikası konusunda liderlik eden Patricia Espinosa, zamanın artık tükendiğini söyledi. Observer’a, geçen hafta sonu Cornwall’daki G7 toplantısında ilerlemeler kaydedilmesine rağmen, gelişmekte olan ülkelerin yeşil teknolojilere yatırım yapmasına yardımcı olmak için yılda 100 milyar dolar sağlama taahhütlerini yerine getirme konusunda ilerleme kaydedilmediğini söyledi.

Espionasa, “COP26’da tam bir başarıya sahip olacağımızdan emin olmaktan hâlâ çok uzağız” dedi. 31 Ekim’de Glasgow’da başlayacak olan BM iklim konferansının, şu anda buz tabakalarını eriten, deniz seviyelerini yükselten, mercan resiflerini yok eden ve gezegendeki hava sistemlerini bozan küresel ısınmaya karşı savaşta özel bir öneme sahip olduğu ifade ediliyor.

Glasgow, Paris Anlaşması ile verilen sözlerin etkisini değerlendirmek ve küresel felaketi önlemekte yeni önlemler uygulamak için bir fırsat olarak görülüyor.

G7’nin, COP26’dan önce bu süreci hızlandırabileceği umuluyordu, ancak Espinosa hayal kırıklığını dile getirerek, “Taahhüt edilen 100 milyar doları harekete geçirin” dedi. Espinosa, “Başarılı bir COP26 için iyi bir temele sahip olmanın bir koşulu bu. Başarısızlığı göze alamayız. COP26 dünyaya biraz umut verebilmeli. Fazla zaman yok. Haziran ayının ikinci yarısındayız” diye konuştu.

Bu görüş, Massachusetts’teki Tufts Üniversitesi’ndeki Fletcher Okulu dekanı ve eski BM iklim elçisi Rachel Kyte tarafından da destekleniyor. Kyte,“G7, 100 milyar dolarlık taahhüdü nasıl yerine getireceği konusuna liderlik edemedi. Durumu kurtarma stratejileri yanlış. Dünyanın dört bir yanındaki birçok kişi zaten uçurumun eşiğinde” dedi.

Kyte, “COP26’ya beş ay kaldı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, kalkınma finansmanı ve ABD Başkanı Biden’ın “Build Back Better World” olarak adlandırdığı küresel Marshall planının ardındaki ayrıntıları hedefleyen önemli iklim finansmanı taahhütleri için dünyayı bir araya getirmeli. O zaman ve ancak o zaman Glasgow’da ihtiyacımız olan anlaşmayı alabiliriz” diye ekledi.

Espinosa, zirvenin tüm delegelerin şahsen katılacağı veya kısmen veya tamamen sanal bir formatta düzenlenip düzenlenemeyeceği konusunda hâlâ şüpheler olduğunu da sözlerine ekledi. COVID-19’da dalgalanmalar olursa, planların buna göre uyarlanması gerekecek.

“Tam teşekküllü bir konferanstan sanal olabilecek bir konferansa kadar tüm olası senaryolar üzerinde çalışıyoruz. İngiltere başkanlığının fiziksel bir toplantı yapmak için çok çalıştığı doğru” şeklinde sözlerini sonlandırdı.