;
Bilim

BM İklim Raporu’nun Büyük Bir Kısmı COP26 Sonrasına Ertelenebilir

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli raporunun sadece iklim değişikliği bilimini içeren ilk bölümü, ertelenen COP26 öncesi hazır olabilecek.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından 2014’te tamamlanan son küresel değerlendirmenin bir güncellemesiyle hazırlanan raporun üç bölümü ve dünyanın dört bir yanındaki politika yapıcılara yönelik ana kılavuzunun 2021’de hazır olması bekleniyor.

IPCC kaynakları, mevcut planlar kapsamında IPCC raporunun iklim değişikliği bilimiyle ilgili olan ve sıcaklık ve deniz seviyelerine yönelik senaryoların yer aldığı birinci bölümünün, zaman çizelgesinin değişmesiyle Glasgow zirvesinden önce hazır olacağını söyledi.

İklim değişikliğinin etkileri ve seragazı emisyonu azaltımlarını kapsayan diğer iki ana bölüm ise yazar buluşmaları ve bilim araştırmalarının pandemi nedeniyle ertelenmesi sebebiyle zirve öncesinde yayımlanamayacak. Bu aynı zamanda, üç çalışma grubunun 2022’de yapılması planlanan çalışmalarını birbirine bağlayan nihai bir sentez raporunun da gecikmesine neden olacak.

IPCC, Üçüncü Çalışma Grubu olarak bilinen iklim değişikliği çözümleriyle ilgili bölümüne dair “Anahtar buluşmaların ertelenmesi, raporun 2021’e ertelenen COP26 öncesi onaylanmayacağı anlamına geliyor” dedi.

Üçüncü Çalışma Grubu raporunun Ekim 2021’de yayımlanması bekleniyordu ancak revize edilmiş bir IPCC takvimine göre “bu tarihler için ertelemeler bekleniyor”. IPCC kaynakları raporun 2022’ye ertelenmesinin neredeyse kesin olduğunu belirtti.

Çalışma Grubu II teknik destek birimi iletişim müdürü Sina Löschke, bir mailde “Şimdilik böyle bir gecikmeyi teyit edemeyiz” dedi.

2014’teki son IPCC değerlendirme raporu hükümetlere net bir şekilde, “iklim sistemleri üzerindeki insan etkisinin kesin” olduğunu; insan kaynaklı seragazı emisyonlarının tarihteki en yüksek seviyelerinde olduğunu ve “insanlar ve doğal sistemler üzerinde geniş çaplı etkilerini olduğunu” belirtmişti. Bu rapor 2015 Paris Anlaşması’nın oluşturulmasında yardımcı olmuştu.

Glasgow zirvesinin Paris Anlaşması kapsamında eylemleri hızlandırması azrulanıyor. Hükümetlerin 2020’de güncellenmiş eylem planlarını sunması bekleniyor.

Üçüncü Çalışma Grubu Eş Başkanı Priyadarshi Shukla, karantinalara rağmen çalışmalarını sürdüren yazarlara teşekkür etti. IPCC çalışmaları prestijli olsa da herhangi bir parasal karşılığı bulunmuyor.