;
Politika

BM Eylül’de Yeni bir İklim Zirvesine Ev Sahipliği Yapacak

iklim zirvesi

Antonio Guterres, gezegenin karşı karşıya olduğu “varoluşsal tehdide” karşı koymak için Eylül ayında iklim zirvesi düzenleneceğini duyurdu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres önümüzdeki Eylül “iklim zirvesi” düzenleyeceğini ilan ederken, küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama hedefinin “nefes almak” olduğunu söyledi.

António Guterres, zirvenin hükümetleri ve iş dünyasının liderlerini “değişim hızını artırmak için yeni, somut ve inandırıcı iklim eylemi” ortaya koymaya ve iklim krizinin “varoluşsal tehdidi” ile yüzleşmeye davet edeceğini söyledi.

Pazartesi günü “Hâlâ yanlış yönde ilerliyoruz. 1.5 derece hedefine koşarken nefes nefese kalıyoruz. Ulusal iklim planları da üzücü bir şekilde yetersiz kalıyor. Yine de geri çekilmiyoruz, karşılık veriyoruz” dedi.

“Zirveye herkes davetli. Ancak giriş fiyatı tartışmaya kapalı: İbreyi ileriye taşıyacak ciddi ve yeni iklim eylemi. İstisna yok. Geri adım atanlara, yeşil badana yapanlara veya önceki yılların duyurularını yeniden paketlemeye yer yok” diye ekledi.

Guterres, iklim acil durumu hakkında giderek daha açık sözlü hale geldi ve bu zirve, ülkelerin harekete geçmeleri için daha fazla baskı oluşturacak.

Ekim ayında yayımlanan bir dizi rapor, gezegenin geri dönüşü olmayan bir iklim felaketine ne kadar yakın olduğunu gözler önüne serdi. Küresel ısınmayı uluslararası düzeyde kabul edilen 1,5 derece sınırıyla sınırlama şansına sahip olmak için karbon emisyonlarının 2030 yılına kadar yarı yarıya düşmesi gerekiyor. Ancak 2022’deki emisyonların rekor seviyeye ulaşması bekleniyor.

Guterres, COP27 zirvesindeki kayıp ve zarar da dahil olmak bazı başarılara ve zengin ülkeler ile Endonezya, Güney Afrika ve Vietnam arasında en kirletici fosil yakıt olan kömür kullanımını aşamalı olarak sonlandırmak için milyarlarca dolarlık anlaşmalara işaret etti.

“Gelişmekte olan ekonomilerin kömürden uzaklaşmasına ve yenilenebilir enerji devrimini hızlandırmasına yardımcı olmak için mücadele ediyoruz” diye konuştu.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol bu ayın başlarında şunları söylemişti: “Yenilenebilir kaynaklar halihazırda hızla genişliyordu ancak ülkeler enerji güvenliği avantajlarından yararlanmaya çalışırken küresel enerji krizi onları olağanüstü yeni bir aşamaya attı. Dünya, önceki 20 yılda olduğu gibi önümüzdeki beş yılda da yenilenebilir enerji artışına hazırlanıyor.”

BM, COP26 toplantısının COVID-19 nedeniyle bir yıl ertelenmesinin ardından Aralık 2020’de bir iklim zirvesine ev sahipliği yapmıştı. BM’nin her Eylül ayında New York’ta yapılan Genel Kurulu, son yıllarda iklim krizine artan bir şekilde odaklanıyor.