;
Politika

BM COP15’te 2030’a Kadar Doğa Restorasyonu Önceliklerini Açıkladı

BM

BM COP15’te, Güney Amerika’nın Atlantik Ormanı’ndan Hindistan’daki Ganj Nehri’ne kadar ekosistemlerin eski haline getirilmesine yönelik başlıca önceliklerini açıkladı.

Ülkeler Montreal’deki BM biyoçeşitlilik zirvesinde (COP15) küresel bir koruma anlaşmasını müzakere ederken BM, fon ve bilimsel uzmanlık için 10 restorasyon girişimini adlandırarak zirveye ivme kazandırmaya çalıştı.

BM, ne kadar para tahsis edilebileceğini belirtmeden, fonlara özel bağışlarla katkıda bulunmayı umduğunu söyledi.

BM Çevre Programı Başkanı (UNEP) Inger Andersen, Reuters’e girişimin restorasyonun mümkün olduğunu göstermesini umduğunu söyledi. UNEP, dünyada karasal yaşamın yaklaşık %40’ının bozulduğunu tahmin ediyor.

Reuters’e konuşan Andersen, “Uyum içinde kalarak bir çaba göstermelisiniz. Toplumun her düzeyinde hissedilen bir liderlikle doğadaki bozulmayı tersine çevirebilirsiniz” dedi.

COP15 müzakereleri, daha fazla doğa kaybını önlemek için yeni koruma kurallarını hedeflerken, önerilen iki düzine hedefin bir kısmı, ülkelerin dağlar, sulak alanlar, çöller ve kıyı şeritleri dahil olmak üzere bozulmuş arazilerin %20 ila %30’unu eski haline getirmeyi kabul etmesini sağlayacak.

Projeler toplamda yaklaşık 68 milyon hektarı (168 milyon akre) kapsıyor ki bu da Fransa’dan daha büyük bir alan.

BM, 150’den fazla başvuru arasından 2030’a kadar restorasyon için 10 projeyi seçti. Girişimin koordinasyonuna yardımcı olan UNEP’ten Mirey Atallah, “İlham, çeşitlilik arıyorduk ve insanlara umut veren bir şey arıyorduk” dedi.

Atlantik Ormanı’nın kapatılmış alanlarını yeniden yeşillendirme ve kirli Ganj’ı temizleme çabaları mevcut. Bunun yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri çevresindeki Basra Körfezi’ndeki nesli tükenmekte olan sığınakları korumak için deniz çayırı yataklarını restore etmek; Afrika’nın Büyük Yeşil Seddi için ağaçlar ve savanlar dikmek ve kuraklığa eğilimli Orta Amerika’da geleneksel çiftçiliği desteklemek çabalar arasında yer alıyor.

Diğer beş madde ise, Çin’deki çeşitli ekosistemleri restore etmeyi, Endonezya’nın ana adası Java’da alçak kıyı şeritlerini fırtına dalgalanmalarına ve erozyona karşı desteklemeyi, Avrupa ve Afrika’daki dağ topluluklarında dayanıklılık oluşturmayı, üç ada ülkesinin mercanlarını, ormanlarını ve topluluklarını korumayı ve otlakları Kazak bozkırına geri kazandırmayı içeriyor.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından Pazartesi günü yayımlanan bir raporda, restorasyon çalışmalarının şu anda 18 ülkede 14 milyon hektar üzerinde 26 milyar dolarlık bir fonla yürütüldüğü tespit edildi.

Atallah, BM’nin 10 projedeki ilerlemeyi uydu görüntüleri gibi araçlarla izlemeyi planladığını söyledi.