Brüksel, Çinli araçların Avrupa Birliği (AB) pazarındaki payını %6’dan %3’e düşürmek amacıyla, Dünya Ticaret Örgütü kurallarından yararlanarak yeni bir kotayı aralık ayından itibaren hızla yürürlüğe koymaya hazırlanıyor.
Avrupa Komisyonu, Çin’den ithal edilen hibrit elektrikli araçların sayısını yılda 350 bin otomobille sınırlandırma kararı aldı. Avrupa genelinde son iki yılda hibrit araç ithalatı hızlı bir artış gösterirken, bu yıl yaklaşık 800 bin bataryalı ve şarj edilebilir hibrit aracın satılması bekleniyor.
AB, Pekin’de geçen hafta varılan ve dört yıl sürecek tarihi bir anlaşma kapsamında, aralık ayında yeni bir kotayı yürürlüğe sokacak ve böylece Çin’in şu anda %6 olan pazar payı yarı yarıya inmiş olacak. Hibrit araçlara yönelik yıllık ithalat sınırı, Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) korunma önlemleri kapsamında uygulanacak. Bu sayede kota, anti-damping önlemlerinde gereken türden soruşturmalara ihtiyaç duyulmadan hızla yürürlüğe konabilecek.
Kota sınırını aşan araçlara gümrük vergisi uygulanmayacak. Ancak bu araçların Avrupa limanlarındaki gümrüklerde bekletilmesi ve ülkeye girişlerine izin verilmemesi söz konusu olacak. Yetkililer, Macaristan’da üretilen veya gelecekte İspanya’da üretilecek olanlar gibi AB sınırları içinde montajı yapılan Çin menşeili araçların kotaya tabi olmayacağını doğrularken, buna karşılık, Çin’de otomobil üreten AB şirketleri de kota kapsamına girecek.
Çin AB’den İthal Edilen Bazı Ürünlerde Vergiyi Düşürdü
Çin gümrük verilerine göre, Çin’in AB’ye hibrit araç ihracatının değeri bu yılın ilk yarısında, bir önceki yılın aynı dönemindeki 2,2 milyar eurodan, üç kat artarak 6,7 milyar euroya yükseldi. Anlaşma kapsamında Çin, otomobil parçalarına uyguladığı bazı gümrük vergilerini kaldırmayı, AB’den ithal edilen ayakkabı, zeytinyağı ve dondurmaya uygulanan vergileri ise yarı yarıya düşürmeyi de kabul etti.
Yetkililer, kotanın Çin tarafından da tamamen desteklendiğini vurguladı. Otomobillerin yanı sıra kimyasallar, yenilenebilir enerji ürünleri ve mobilya da dahil olmak üzere diğer ithalat kalemleri konusunda görüşmeler devam ediyor.
Hibrit elektrikli araçlara ilişkin anlaşma, AB’nin Çin karşısında günde 1 milyar eurodan daha fazla bir seviyeye ulaşan ticaret açığına yönelik endişelerin arttığı bir dönemde yapıldı.
Avrupa Paradigmayı Değiştirdi
Yakın zamana kadar AB’nin “sürdürülemez” olarak nitelendirdiği ticaret dengesizliğini gidermeye yönelik stratejisi, Çin’e ihracatı artırmaya çalışmaktı. Kaynaklar, sanayisizleşme ve sanayi bölgelerindeki istihdam kayıplarına ilişkin kaygıların, ihracatı artırmak yerine ithalatı sınırlandırmaya yeniden odaklanılmasına yol açtığını ve bu durumun “bir paradigma değişimine” işaret ettiğine dikkat çekiyor.
AB’den bir yetkili durum hakkında, “İthalatımızı yakından izliyoruz. Hangi ürünlerde ani artışlar yaşandığını ve sanayisizleşme açısından en ağır darbeyi hangi ürünlerin vurduğunu biliyoruz” yorumunda bulundu.
Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin Asya Programı Direktörü Andrew Small ise Çin’in diğer sektörlere ilişkin müzakereleri uzatarak AB’yi uzun sürecek görüşmelerin içine çekmesinin muhtemel olduğunu, ancak AB’deki havanın değiştiğini belirterek ekledi: “Bence Çin bu yılın başlarında, örneğin ilkbaharda böyle bir anlaşma teklif etmiş olsaydı, gerilimi düşürmek çok daha kolay olurdu. Benim izlenimim, siyasi açıdan işlerin artık bir miktar fazla ileri gittiği yönünde.”


