;
Politika

Bloomberg: “İklim Kriziyle Mücadele İçin ABD Çin ile İlişkilerini Düzeltmeli”

Michael Bloomberg, iklim değişikliği ile mücadele etmek için ABD’nin Çin ile olan ilişkisini düzeltmesi gerektiğini söyledi.

ABD seçimine girme kararını açıklayan ve Demokrat Parti’den başkanlık adaylığı için yarışa katılan Michael Bloomberg, Harrison Ford ile beraber akşam saatlerinde, COP25 alanındaki ABD İklim Eylemi Merkezi’nde konuşma yaptı.

ABD Başkanı Trump gelmediği ve iklim eyleminde liderlik göstermediği için Madrid’e geldiğini söyleyen Bloomberg, eğer başkan seçilirse ilk yapacağı işin Paris Anlaşması’na yeniden dahil olmak olacağını ve Amerika’nın emisyon azaltma taahhüdünü yükselteceğini ifade etti.

Dünyanın en büyük iki seragazı yayıcısı ABD ile Çin arasındaki diplomatik ortaklık, ABD eski Başkanı Barack Obama’nın yönetiminde Paris Anlaşması için zemin hazırlanmasında kritikti.

Washington ve Pekin arasındaki ilişkiler uzun süren bir ticaret anlaşmazlığı nedeniyle eskisi kadar olumlu değil.

Geçtiğimiz ay BM iklim eylemi özel elçiliği görevini sonlandıran Bloomberg, “Çözümde Çin olmadığı sürece sorunu asla çözemezsiniz” dedi.

Çin’in Madrid’deki başmüzakerecisi Zhao Yingmin ise her ülkenin iklim değişikliği ile mücadelede gerekli olduğunu söyledi. Zhao, gazetecilerin ABD’nin Paris Anlaşması’ndan ayrılma sürecini resmen başlatması ile ilgili sorduğu bir soruya “İklim değişikliğine cevap vermek ortak bir küresel çabadır, herkes bu çabaya dahil olmalı” diyerek cevap verdi.

Bir grup eyalet ve şehirden oluşan “Biz Hâlâ Varız” koalisyonunun geçtiğimiz gün yayımlanan raporu, eyalet yönetimleri, şirketler, belediyeler ve daha birçok devlet dışı aktör tarafından verilen taahhütleri inceliyor. Rapora göre, federal yönetim dışındaki tüm bu aktörler bu taahhütler ile ABD’nin Paris Anlaşması kapsamında 2025 yılına kadar gerçekleştirmek üzerine verdiği hedeflerin en az üçte ikisini gerçekleştirme ve ülkenin emisyonlarını 2030 yılına kadar 2005 yılına göre %25 azaltma yolunda ilerliyor.

Hareketin her geçen gün güçlendiği de çalışmada ifade ediliyor. Böyle devam ederse, bu aktörlerin ortaya koyduğu iklim eylemleri ile ABD’nin 2030 yılına kadar %37 azaltım yapabileceği de ifade ediliyor.

Bununla birlikte, Obama ile birlikte çalışan ve Paris Anlaşması’nda lider bir oyuncu olan ABD eski Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD’nin yokluğunun küresel iklim eylemini baltaladığını söyledi.

Kerry, G20 ülkelerinin emisyonları azaltma planları ve yoksul ülkeler için finansal taahhütler tartışmalarında geride kaldıklarını belirterek, “Üzerlerine büyük yük düşen G20 ülkeleri, büyük devletler gibi davranmalı” dedi ve büyük ekonomilerin gruplaşmasına atıfta bulundu.

Kerry, “Hedeflerin gerisinde olmamız nedeniyle kritik bir aşamadayız, ABD’nin liderliğinin yokluğu da önemli bir bileşen” dedi.

Çevre grupları, müzakerelerin hızının bu yıl milyonları harekete geçiren genç iklim aktivistlerinin öfkesini yansıtmadığını belirtiyorlar.

Greenpeace Uluslararası Direktörü Jennifer Morgan, “Dışarıdaki baskı ile içerideki müzakereler arasındaki boşluk gördüğümden daha büyük ve bu benim kalbimi kırıyor” dedi.