;
Politika

Kerry: “En Zengin Ülkeler İklim Mücadelesinde Yetişkinler Gibi Davranmalı”

ABD eski Dışişleri Bakanı John Kerry dünyanın en zengin ülkelerinin yetişkinler gibi davranamadığını ve Paris Anlaşması’nda belirlenen küresel ısınma hedeflerine yeterince kararlı yaklaşmadığını söyledi. 

Eski Başkan Barack Obama yönetiminde üst düzey diplomat olarak görev yapan, Paris Anlaşması’nın öncü aktörlerinden John Kerry, G20 ülkelerinin emisyonları azaltma planları ve yoksul ülkeler için finansal taahhütler tartışmalarında geride kaldıklarını söyledi.

Madrid’deki BM iklim müzakereleri esnasında Reuters’a konuşan Kerry, “Üzerlerine büyük yük düşen G20 ülkeleri, büyük devletler gibi davranmalı” diyerek büyük ekonomilerin gruplaşmasına atıfta bulundu.

Kerry, “Hedeflerin gerisinde olmamız nedeniyle kritik bir aşamadayız, ABD’nin liderliğinin yokluğu da önemli bir bileşen” dedi.

190’dan fazla ülkeden çevre bakanları, BM iklim müzakerelerinin üst düzey bölümü için Madrid’e geldi. Hükümet yetkilileri, dünya genelindeki sıcaklık artışını Paris Anlaşması uyarınca sınırlamak üzere çalışacaklar.

New York eski Belediye Başkanı ve Demokrat Parti başkanlık adayı Michael Bloomberg, Salı günü Madrid’e gelerek Trump’ın Paris Anlaşması’ndan çekilme kararına rağmen, ABD’nin hâlâ iklim değişikliği eyleminde öncü olduğu konusunda diğer ülkeleri ikna etmeye çalıştı. Bloomberg, “Dünyanın geri kalanının, Beyaz Saray’da iklim inkarcısı olsa bile, iklim değişikliği eyleminde ABD’lilerin öncü olduğunu bilmelerini istiyoruz” dedi.

Müzakereciler, Paris Anlaşması’nın emisyon azaltım hedeflerine ulaşmak için karbon ticareti piyasalarının kuralları üzerine Pazartesi gecesi geç saatlere kadar tartıştı. Ayrıca iklim krizinden etkilenen hassas ülkeler için “kayıp ve zararlar mekanizmasına” üzerine de çalışıyorlar.