;
Politika

Birleşik Krallık ve İtalya, Siyasi Belirsizliklere Rağmen COP26 Ev Sahipliğine Talip

Birleşik Krallık ve İtalya, seçimler ve ekonomik belirsizliklerle karşı karşıya olmalarına rağmen 2020’de yapılacak COP26 müzakereleri için ev sahipliğini konuşuyorlar.

HABER: Gülce DEMİRER

COP26 öncesinde Birleşik Krallık ve İtalya, genel seçimler ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya. Birleşik Krallık Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmış mı olacak, yoksa kendini hâlâ bu konudaki tartışmaların ya da geçiş sürecinin içinde mi bulacak, henüz belli değil.

İtalya’da mevcut kamuoyu yoklamaları, 5 Yıldız Hareketi (5 Star Movement) ile iktidarı paylaşan popülist sağcı Lig Partisi için galibiyet öngörüyor.

Düşünce kuruluşları E3G ve İtalya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nün enerji ve iklim değişikliği uzmanı Luca Bergamaschi “COP26’dan önce yapılacak seçimler önemli, çünkü hükümetin önceliklerini değiştirebilirler” diyor ve şöyle devam ediyor: “Lig Partisi rehberliğinde bir COP26, İtalya’nın bu çok önemli toplantıyı nasıl yönlendirebileceği konusunda ciddi şüpheleri de beraberinde getiriyor”.

Birleşik Krallık hükümeti her ne kadar Brexit’le meşgul olsa da E3G’den politika danışmanı Jennifer Tollmann, Birleşik Krallık’ın “COP26 başkanlığı için gerekli olan desteği çekebilecek için diplomatik bir ağa sahip olduğunu” söylüyor. Tollmann, hükümetin Avrupa’da iklim gündemini takip ettiğini ve bunu benimseyecek çok sayıda kentin olduğunu ifade ediyor.

Hükümet son yıllarda bu konuda liderlik yapmak istediğini de gösterdi. 2017’de Kanada ile kömür karşıtı ittifak oluşturmak için ortaklık kurdu ve 2050 yılı iklim hedeflerini güçlendirme sürecine girdi. Şu anda da Eylül ayında gerçekleşecek olan Birleşmiş Milletler (BM) özel zirvesi için iklim değişikliğine dayanıklılık konulu müzakerelere eş başkanlık ediyor.

Her yıl gerçekleşen COP zirveleri beş bölgesel grup arasında dönüyor: İngiltere, İtalya ve diğer Batı Avrupa ülkeleri, ABD, Avustralya, Kanada, İzlanda, Yeni Zelanda, Norveç ve İsviçre. İtalya ve Birleşik Krallık, Aralık ayında Polonya’da gerçekleşen COP24 zirvesinde tekliflerini doğrulamıştı. Birleşik Krallık aynı zamanda bölge grubuna Şubat ayında bir mektup yazmıştı. Grup şimdi, Eylül ayında gerçekleşecek BM toplantısından önce Haziran’da Bonn’da yapılacak BM toplantısına ev sahibi seçme konusunda baskı altında.

New York’ta gerçekleşecek olan toplantının amacı, 2030 yılına kadar ülkelerin iklim değişikliği ile mücadele vaatlerini güçlendirmek ve Paris Anlaşması’nın 2020 yılına kadar öngördüğü taahhütleri 2050 yılına kadar genişletmek. COP26 da bu değişiklikler için başkanlığın ciddi bir diplomatik baskısını gerektiren son aşama olacak.

Birleşik Krallık Enerji ve Temiz Büyüme Bakanı Claire Perry, Ocak ayındaki açıklamasında “2020’de gerçekleşecek olan COP26, küresel eylemleri teşvik etmesi ve gelecekte alınacak eylemler için bir zemin oluşturması bakımından merkezi bir öneme sahip” dedi ve ekledi “Bu nedenle Birleşik Krallık iklim eylemindeki küresel lider konumunu korumak adına COP26 müzakerelerine ev sahipliği yapmak istedi. Ancak, diğer ülkelerin çıkarlarına da dikkat ediyoruz ve bu konuda onlarla görüşeceğiz”.

İtalya Zirvenin Nerede Gerçekleşeceği Konusunda Kararsız

İtalya, geçen yılın başlarında Demokrat Parti liderliğindeki hükümet döneminde ev sahipliği niyetini dile getirmişti. Ülkenin çevre bakanlığı şu anda, daha güçlü çevresel ve iklim değişikliği önlemleri için savunuculuk yapma eğiliminde olan 5 Yıldız Hareketi tarafından yönetiliyor.

Lig Partisi, bir yıl önce koalisyon hükümetinin görevi devralmasından bu yana, tartışmalı olan gaz boru hattı ve diğer altyapı projelerini desteklemek dışında çevre politikalarının dışında kaldı. Ancak, Avrupa Parlamentosu’ndaki üyeleri, şu anki parti lideri ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini de dahil olmak üzere 2016 yılında Paris Anlaşması’nın onaylanmasına karşı oy kullanmıştı.

Zirvenin İtalya’da nerede yapılabileceği de bir tartışma konusu. Il Denaro gazetesinin Şubat ayındaki haberine göre Çevre Bakanı Sergio Costa yaşadığı şehir olan Napoli’yi önermiş olsa da, Milano’nun da içinde bulunduğu kuzeydeki Lombardy bölgesi, hükümete bölgenin göz önünde bulundurulabileceğine dair bir mektup yazdı. Milano, Demokrat Parti’nin tercihi olarak 2003’te gerçekleşen COP9’a ev sahipliği yapmıştı.

Bölgesel grubunun, bu yılın sonunda, Bonn’daki görüşmeler sırasında ya da Şili’de gerçekleşecek olan COP25 zirvesinde kazanan şehre karar vermesi bekleniyor.