;
Politika

Birleşik Krallık Kömürden Çekilme Tarihini Öne Çekti

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, ülkedeki kömürlü termik santralların kapatılma tarihinin 2024’e alındığını duyurdu.

Birleşik Krallık ülkedeki kömürlü termik santralların kapatılma tarihini bir yıl önceye aldı. Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, 4 Şubat’ta yapılan Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi (COP26) çalışmalarının başlama töreninde açıklama yaptı.

Ülke yönetimi 2015 yılında Birleşik Krallık’taki tüm kömürlü termik santralların 2025 yılına kadar kapatılması ya da kömür kullanmayacak şekilde dönüştürülmesi kararını almıştı.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Yeni yayımlanan bir çalışmaya göre Birleşik Krallık’ın seragazı emisyonları, kömürlü elektrik santrallarındaki hızlı bir düşüş ile, 2017 ile 2018 yılları arasında %2.1 oranında azaldı. Geçtiğimiz yıl Birleşik Krallık’ın elektriğinin yarısından fazlası düşük karbonlu kaynaklardan elde edildi.

Johnson da açıklamasında 1990’da ülkenin elektrik üretiminin %70’ini kömürden karşılarken, bu oranın %3’e gerilediğini, 2024 yılında ise ülkedeki tüm kömürlü termik santralların kapanmış olacağını söyledi. Birleşik Krallık 1990’dan bu yana emisyonlarında %43 oranında bir azaltım sağlayarak emisyon azaltımında G7 ülkeleri arasında en iyi performansı gösteriyor.

İş ve Enerji Sekreteri Andrea Leadsom, “Birleşik Krallık iklim kriziyle mücadelede gurur duyduğu bir geçmişe sahip. Temiz teknolojilerde ekonomik potansiyelinin en iyi şekilde kullanıyor. Bu benim bir numaralı önceliğim ve iklim eylem yılında iddialı eylemlerimizi artıracağız” dedi.