;
Ekonomi Politika

Birleşik Krallık COP26 Sponsorluğu İçin Şartları Yükseltiyor: Amaç Fosil Yakıtsız Bir Zirve

Birleşik Krallık, 2021’de Glasgow’da gerçekleşecek COP26 zirvesi için fosil yakıt şirketlerinden sponsorluk kabul etmeyebilir.

Önceki yıllarda olduğu gibi, iki haftalık etkinliğin ev sahibi Birleşik Krallık, başlangıçta 330 milyon dolar olarak tahmin edilen zirvenin maliyetinin bir kısmını üstlenecek kurumsal sponsorlar arıyor.

COP26 web sitesine göre, büyük kirleticilerin iklim zirvelerini yeşil badana için kullandıkları önceki yılların aksine, COP26 sponsorlarının emisyonlarını 2050 itibarıyla net sıfıra ulaştırmak için elle tutulur planları olması bekleniyor. Climate Home News’e (CHN) göre bu petrol ve doğalgaz devlerinin yer almayacağı anlamına geliyor.

Boston merkezli iklim araştırması ve politikası merkezi STK Kurumsal Sorumluluk direktörü Rachel Rose Jackson, uzun zamandır iklim müzakerelerinden kirleticilerin yer almaması için uğraşıyor. CHN’e verdiği röportajda petrol ve doğalgaz şirketlerinin sponsorluktan çıkması, onaylandığı takdirde, “hareketin gücünü kanıtlar nitelikte olacağını” söyledi. Jackson, “Yıllardır BM iklim müzakereleri iklim krizinde küresel ölçekte en ön safhalarda yer alanlara hitap etmekte başarısız oldu, üstüne dünyanın en büyük kirleticilerinin önüne kırmızı halı serdi” dedi.

Jackson ayrıca petrol ve doğalgaz sponsorluğuna izin vermeme kararının “çok geciktiğini” de belirtti.

İklim eylemine karşı hareket eden kurumsal lobi faaliyetlerini takip eden Influence Map Yöneticisi Dylan Tanner ise büyük iklim konferanslarına sponsorluğun kirletici şirketlerin taktiklerinde uzun zamandır yer aldığını söyledi.

Görüşmelere ev sahipliği yapan hükümetler daha önce iklim krizinden sorumlu olan şirketlere bir platform sağladığı için eleştirilmişti. Doğalgaz ve elektrik şirketi Engie, Air France ve Renault 2015 Paris Anlaşması’ndaki sponsorlar arasında yer alıyordu.

2018’de Polonya’nın önde gelen kömür şirketi Jastrzębska Spółka Węglowa (JSW) ise kömür üretiminin kalbi olan Katowice’deki COP21 müzakerelerinde sponsor olmuştu. Zirvede yer alan pavyon kömür şeklindeki sabun kalıplarının reklamını bile yapmıştı.

Geçen yıl kurumsal hesap verebilirlik grupları İspanya’yı, en büyük kirletenlerin Madrid’deki iklim zirvesini “kendilerini COP’un yeşil markasıyla boyamalarına” izin vermekle suçladı.

COP26’nın sitesinde yer alan bir notta Birleşik Krallık hükümeti etkinliğin sponsorluğu için “iklim değişikliğiyle mücadele adına gerçekten katkıda bulunan şirketler” aradığını belirtti. Uygun şirketlerin ise 2050 itibarıyla veya daha erken bir tarih için net sıfır emisyon taahhüdünde bulunmuş olması ve COP26 öncesi “kısa dönemli bir eylem planına” sahip olmaları gerekiyor.

Başvurular güçlü iklim planı sunan tüm şirketlere açık olsa da öncelik Birleşik Krallık merkezli şirketlere verilecek. Sponsorluk çağrısında ise petrol ve doğalgaz şirketlerinin kabul edilmeyeceği açıkça belirtilmiyor.

Birleşik Krallık merkezli petrol devleri BP ve Shell ise 2050 veya daha öncesi itibarıyla operasyon süreçlerinde net sıfır emisyona ulaşma taahhüdünce bulunmuştu. Planları, karbon yakalama ve depolama gibi büyük ölçekli karbon dengeleme teknolojilerine dayanıyor. Fosil yakıt şirketlerinden herhangi bir sponsorluk anlaşmasını kabul etmeme kararı, COP26 başkanlığının bu tür planları inandırıcı bulmadığı anlamına gelir.

Birleşik Krallık, uluslararası iklim eylemini desteklemek ve “sıfır emisyona doğru yarış”ı teşvik etmek için iddialı iklim planları olan şirketlerin kaynaklarını, taahhütlerini ve uzmanlıklarını kullanmayı umuyor.

Birleşik Krallık’tan Nigel Topping ve Şili’den Gonzalo Muñoz, şirketlere, şehirlere ve bölgelere “eylem hızlarını belirleme” ve emisyonlarını en geç 2050’ye kadar net sıfıra indirme sözü vermeleri çağrısına liderlik ediyor.

Etiketler