;
Politika

Biden’a Tebrik Mesajlarındaki İklim Değişikliği Vurgusu

ABD başkanlık seçiminin kazananı Demokratları temsil eden Joe Biden oldu. Zaferinin ardından dünya liderleri, Joe Biden’a tebrik mesajlarını iletti. Mesajlarda, COVID-19 sonrası toparlanmanın yanında, değinilen en önemli konulardan biri de Biden’ın iklim değişikliğiyle mücadelesi ve iklim üzerine işbirliği oldu. 

Haber: S. Sena AKKOÇ

Dünya liderleri, ABD Başkanlık seçimlerini kazanan Joe Biden’a tebrik mesajlarını iletti. Mesajların ana konularından birini iklim değişikliği ile mücadele oluşturdu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 7 Kasım günü yayımlanan mesajında Biden’ı içten bir şekilde kutladığını söyleyerek AB ve ABD arasındaki bağdan ve paylaştıkları ortak değerlerden bahsetti. Komisyon Başkanı, demokratik değerler ve insan haklarına değinirken sosyal adalet için güvenliğin, istikrarın ve refahın sağlanması için ortak çalışmaları hatırlattı. Komisyon’un Biden ve yönetimiyle dayanışmayı yoğunlaştırarak iklim değişikliğiyle mücadeleye de hazır olduğunu söyledi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison ise Avustralya hükümeti adına ABD’yi ve Biden’ı kutlayarak paylaştıkları demokratik değerlere; insan haklarına ve eşitliğe, özgürlüğe ve düşünce çeşitliliğine dikkat çekti ve bugün karşı karşıya olduğumuz pandemi krizine karşı sağlık ve ekonomi alanlarının yönetimi, barışın ve istikrarın sağlanmasında ABD’nin liderliğine olan ihtiyaca değindi. Morrison, pandemiden ve ekonomik gerilemeden iyileşme sürecinde emisyonları azaltmak için yeni teknolojilerin geliştirilmesi konusunda da Biden ve ekibiyle çalışmak için sabırsızlandığını söyledi.

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson da Biden’i ve Harris’i tarihi başarıları için kutlarken iklim değişikliğine şu sözlerle değindi: “En önemli müttefiklerimden biri ile iklim değişikliğinden ticaret güvenliğine kadar ortak önceliklerimiz üzerinde birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum.”

Kanada Başbakanı Justin Trudeau açıklamasında “İnsanlarımızı küresel COVID-19 salgınının etkilerinden korumaya ve sağlıklı tutmaya devam ettikçe ve dünya çapında barış ve kapsayıcılığı, ekonomik refahı ve iklim eylemini ilerletmek için çalıştıkça bu temeli daha da geliştireceğiz. Dünyanın en büyük zorluklarını birlikte ele alırken Başkan olarak seçilen Biden ve Başkan Yardımcısı Harris yönetimi ve Birleşik Devletler Kongresi ile çalışmak için sabırsızlanıyorum” dedi.

“ABD’nin Çok Taraflı Çabalarına İhtiyaç Var”

Uluslararası Enerji Ajansı Direktörü Fatih Birol ise Biden ve Harris’in enerji ve iklim hedeflerine ulaşmalarını ve küresel temiz enerjiye geçişin hızlandırılmasını desteklemeyi dört gözle beklediğini belirtti. Fiji Başbakanı Frank Bainimarama da COVID-19 sonrası toparlanma ve iklim acil durumunda ABD’nin çok taraflı çabalarına her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğunu söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kendisine olan tebrik araması sonrası ABD Cumhurbaşkanı Biden, teşekkürünü ve eski müttefiki ile ilişkilerini güçlendirmeye olan heyecanını dile getirdi. NATO ve AB dahil olmak üzere ikili ve Atlantik ötesi bağların canlandırılması gerektiğini de ayrıca iletti. COVID-19 ile mücadele ve toparlanma süreci; iklim sorunu ile mücadele; Afrika’nın güvenliği ve gelişimi ve Ukrayna, Suriye ve İran’ın nükleer programı gibi ortak alanlarda birlikte çalışmanın önemini belirtti.

İzlanda ve Yeni Zelanda başbakanları, Avusturya ve Maldivler cumhurbaşkanları ile Peru, Kolombiya, Şili ve Yunanistan da mesajlarında COVID-19 sonrası iyileşmenin yanı sıra iklim hareketinde işbirliği içinde olmaya dikkat çekenler arasındaydı.

Joe Biden’ın ekibi ise 10 Kasım’da Fransa, Almanya, İrlanda ve Birleşik Krallık liderlerine teşekkür etti.

Biden, Emmanuel Macron’a ve Angela Merkel’e ortak ilgi alanlarında işbirliği yapmak istediğini iletti. Bu alanlar arasında da yine NATO ve Avrupa Birliği ile trans-Atlantik bağlarının yeniden canlandırılması, küresel sağlık güvenliğinin sağlanması, iklim değişikliği ile mücadele, insan haklarının güçlendirilmesi ve sürdürülebilir küresel ekonomik iyileşme var.

Boris Johnson ile görüşmesinde ise Biden, Birleşik Krallık’ın ev sahipliği yapacağı 2021 G-7 ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nı (COP26) dört gözle beklediğini ileterek Birleşik Krallık ile de iklim değişikliğinin ve sürdürülebilir ekonomik iyileşmenin de dahil olduğu birçok alanda işbirliği yapmaktan bahsetti.