;
Ekonomi

Bankaların Fosil Yakıt İştahı Artarak Devam Ediyor

banka

Bankalar sadece 5 yıllık bir süreçte fosil yakıtlara 724 milyar dolar akıttı.

Birçok büyük finans kuruluşu fosil yakıt şirketlerine devam eden destekleri nedeniyle eleştiri yağmuruna tutuldu. Uluslararası kuruluşlar ve STK’lar, fosil yakıt projelerine yönelik finansmanı kesmeleri için bankalara daha fazla baskı uygulanmasını istiyor. Ancak birçok finansal grubun cesur vaatlerine rağmen, 2023 ve sonrasında fosil yakıt operasyonlarına yüksek düzeyde yatırım yapılması bekleniyor.

Yağmur Ormanı Eylem Ağı’nın (RAN) Fosil Yakıt Finansmanı Raporu, hangi finans kurumlarının petrol, gaz ve kömür operasyonlarına hâlâ para akıttığını ve 2016’dan 2022’ye kadarki dönemde fosil yakıt finansmanındaki ana eğilimleri gösterdi. 2016’da 723 milyar dolar olan küresel fosil yakıt finansmanı sonraki beş yılda oldukça istikrarlı kalarak 2021’de 742 milyar dolara yükseldi.

En büyük fosil yakıt yatırımlarını sunan finans kuruluşları JPMorgan Chase, Citi Bank, Wells Fargo, Bank of America ve RBC oldu.

Raporda ele alınan 60 bankadan 44’ü “yeni petrol ve gaz sahasına hayır” hedefini duyurdu. Ancak, bu bankaların birçoğu petrol ve gaz şirketlerine fon sağlamaya devam ediyor. Rapora göre, 44 bankadan 27’sinin fosil yakıt endüstrisinin herhangi bir bölümü için kurumsal düzeyde genişlemeye karşı anlamlı bir politikası hâlâ yok.

Bu finansal kurumlar, fosil yakıt projelerini finanse etmeye devam ettikleri için defalarca ve alenen kınandı. ABD Kongre Üyesi Rashida Tlaib, “Gezegenimiz geri dönüşü olmayan bir noktaya  yöneliyor ve dünyanın en büyük finans kurumları ateşe benzin döküyor” dedi.

RAN’ın araştırma ve politika yöneticisi Alison Kirsch ise “Bu finansal kurumlar, hepimiz için istikrarlı bir iklim geleceğinin altını oymada doğrudan suç ortağı ve fosil yakıt altyapısının daha fazla genişletilmesine verdikleri desteği derhal sonlandırmalılar” diye konuştu.

Oil Change International Küresel Endüstri Kampanya Yöneticisi David Tong da 1,5 derece hedefine göre, petrol ve gaz üretiminin her yıl en az %3-4 oranında azalması gerekliliğini hatırlattı ve ekledi: “Ancak hiçbir büyük petrol ve gaz şirketi genişlemeyi sona erdirme taahhüdünde bulunmadı ve dünyanın dört bir yanındaki bankalar milyarlarca doları fosil yakıtlara akıtmaya devam ediyor. Bu artık durmalı. Bankaların iklim krizine verdiği yanıtlar ciddiye alınacaksa, fosil yakıtlara yönelik finansmanı sonlandırmayı taahhüt etmeliler.”