;
Politika

Avrupa Parlamentosu İklim Yasasına Yeşil Işık Yaktı

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği’nin seragazı emisyon hedeflerini yasal olarak bağlayıcı hale getirmek için önemli bir yasayı onayladı ve ısınmayı daha hızlı azaltmak için politika revizyonunun önünü açtı.

Avrupa Parlamentosu’ndan ve AB’nin 27 üye ülkesinden müzakereciler, daha sert emisyon azaltım hedeflerini AB politikalarının merkezine koyan iklim yasası üzerinde Nisan ayında bir anlaşmaya vardılar.

Tasarı, 2030 itibarıyla AB emisyonlarını 1990 seviyelerine göre %55 oranında azaltmayı ve 2050 itibarıyla emisyonları tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Parlamentonun tasarıyla ilgili baş parlamenteri İsveçli Sosyal Demokrat Jytte Guteland, “Bugün tarihi bir gün. Emisyonlarımızı hızla kesmezsek, bilim çok net, gelecek felaket olacak” dedi.

Parlamento yasayı 442 lehte, 203 aleyhte ve 51 çekimser oyla resmen onayladı. Bazı Yeşil milletvekilleri, 2030 itibarıyla daha iddialı %60’lık bir emisyon azaltımı istedikten sonra çekimser kaldı.

İklim yasası, önümüzdeki on yıllarda AB düzenlemelerine rehberlik edecek.

Birincisi, Avrupa Komisyonu’nun iklim hedeflerini karşılamak için emisyonları daha hızlı kesmek için 14 Temmuz’da önereceği kapsamlı bir politika paketi. Daha iddialı yenilenebilir enerji hedeflerini, AB karbon piyasası reformlarını ve yeni otomobiller için daha sıkı CO2 standartlarını içerecek.

AB yasalarının çoğu 2030 itibarıyla emisyonların %40 azaltılmasını hedefleyen bir önceki yasaya ulaşmak üzere tasarlanmıştı ve yeni hedefler için güncellenmesi gerekiyor.

Yeni hedeflerin AB’yi doğru yola koyması ve küresel olarak takip edilirse, ısınmayı 1,5 derece ile sınırlandırması bekleniyor.

Bilim insanları bunun iklim değişikliğinin en şiddetli etkilerinden kaçınmamızı sağlayacağını söylüyorlar. Halihazırda ölümcül sıcak hava dalgaları, sel ve güçlü fırtınalar ülkelere zarar veriyor ve sıcaklıklar sanayi öncesi seviyelerin 1 derece üzerinde.

AB üye ülkelerinden temsilciler Pazartesi günü yasayı resmen onaylayacaklar. Parlamento ve AB, daha sonra, yasalaşmadan önce resmi bir adım olan metni imzalayacak.

Yasa ayrıca Brüksel’in iklim politikaları konusunda tavsiyelerde bulunmak üzere bağımsız bir bilimsel uzman organı oluşturmasını ve AB’nin 2030-2050 yılları arasında üretebileceği ve yine de iklim hedeflerini karşılayabileceği toplam emisyonları tanımlamak için bir seragazı bütçesi oluşturmasını şart koşuyor.