;
Ekonomi

Avrupa Komisyonu İklim Krizini 750 Milyar Euroluk İyileşme Paketinin Temeline Alıyor

Avrupa Komisyonu’nun Çarşamba günü duyurduğu koronavirüs iyileşme paketinde iklim değişikliği merkezde yer alıyor. Komisyon, iklime yönelik harcama detaylarını bugün (Perşembe) duyuracak.

Avrupa Komisyonu 750 milyar euroluk koronavirüs iyileşme paketini Çarşamba günü duyurdu. Pakete göre blok iklim değişikliğiyle mücadeleyi temeline alıyor.

Dünyanın en büyük “yeşil” iyileşme paketi olarak sunulan paket, Komisyonun 2050 itibarıyla net sıfır emisyon taahhüdünün yerine getirilmesine yardımcı olmayı ve ekonomik gerileme ile mücadele etmeyi amaçlıyor.

Komisyon, iklime yönelik harcama detaylarını bugün (Perşembe) duyuracak. Reuters tarafından görüntülenen teklif taslağına göre harcamalar arasında yapıların renovasyonu, temiz hidrojen enerjisi, yenilenebilir enerji ve temiz ulaşım yer alıyor. Teklifin 27 AB ülkesi ve Avrupa Parlamentosu’ndan onay alması gerekiyor.

Yapıların Yenilenmesi

Plan, çatı üstü güneş panelleri, yalıtım ve yenilenebilir ısıtma sistemleri gibi yenilemelere yönelik hibe ve kredi garantilerine yıllık 91 milyar euro ayırıyor. AB’nin bütçesi özel yatırımcıları da teşvik ederek miktarı 350 milyar euroya çekebilir.

Temiz Hidrojen

Komisyon, normalde yoğun bir şekilde kirlilik yaratan endüstriyel süreçlere enerji sağlayabilecek, yenilenebilir enerji kullanılan sıfır karbon bir yakıt olan hidrojenden, AB’nin 1 milyon ton üretmesini istiyor.

Halihazırda var olan bir AB fonu hidrojene 30 milyar euro aktarabilir. Komisyon, AB hidrojen destek projesini iki kat artırarak 1.3 milyar euroya çıkartabilir.

Yenilenebilir Enerji

AB önümüzdeki iki yıl içinde 15 gigawatt’lık yenilenebilir enerji kapasitesini ihale edecek ve 25 milyar euroluk yatırım yapacak.

Temiz Ulaştırma

İki yıllık 20 milyar euroluk AB hibe ve garantileri programı, 2025 yılına kadar kurulacak 2 milyon elektrikli ve hidrojen araç şarj istasyonu ile “temiz” araç satışlarını artırmalı.

AB bütçesindeki 40-60 milyar euroluk bir fon ise, sıfır emisyonlu trenlere yatırım yapılmasını hedefleyecek.

Komisyon ayrıca bisiklet altyapısını ve temiz toplu taşımayı kullanıma sunan şehirlerde 20 milyar euroya kadar yatırım yapmak için mevcut AB ulaşım fonlarının kullanılmasını sağlayabilir.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi