;
Ekonomi Politika

Avrupa Hükümetleri Enerji Krizine Yanıt Vermek için Yarım Trilyon Euro Harcadı

enerji krizi

Brüksel merkezli Bruegel’e göre, AB’nin 27 ülkesi enerji krizi kaynaklı fiyat artışını hafifletecek önlemler için toplu olarak 314 milyar euro tahsis ederken, İngiltere 178 milyar euro ayırdı.

Düşünce kuruluşu Bruegel tarafından yeni yayımlanan araştırmaya göre, Avrupa’daki hükümetler geçen yıl vatandaşları ve şirketleri yükselen gaz ve elektrik fiyatlarından korumak için yaklaşık 500 milyar euro harcadı.

Aylarca yükselen fiyatlar nedeniyle hükümetler perakende elektrik fiyatlarını ve enerji vergilerini azaltmak ve fatura ödeyenlere sübvansiyon vermek için önlemler aldı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle Batı’nın yaptırımlarına misilleme yapmak için fosil yakıt ihracatını kesmesiyle Avrupa’da gaz ve elektrik fiyatları yükseldi.

Brüksel merkezli Bruegel’e göre, AB’nin 27 ülkesi, artışı hafifletecek önlemler için toplu olarak 314 milyar euro tahsis ederken, İngiltere 178 milyar euro ayırdı.

Almanya gaz ithalatçısı Uniper’i dün (Çarşamba) kamulaştırdı ve İngiltere, şirketler için toptan elektrik ve gaz maliyetini sınırladı.

Önlemlerin çoğu geçici olacak şekilde tasarlandı – ancak Bruegel, devlet müdahalesinin “yapısal” hale gelebileceğini söyledi.

Bruegel kıdemli üyesi Simone Tagliapietra, “Bu, kamu maliyesi perspektifinden bakılırsa açıkça sürdürülebilir bir yol değil. Daha fazla mali alana sahip hükümetler, kış aylarında sınırlı enerji kaynakları için komşularını geride bırakarak enerji krizini kaçınılmaz olarak daha iyi yönetecekler” dedi.

AB’nin en büyük ekonomisi olan Almanya 100 milyar Euro ayırarak blokta açık ara en büyük harcama yapan ülke oldu.

Hırvatistan, Yunanistan, İtalya ve Letonya enerji kriziyle başa çıkmak için GSYH’lerinin %3’ünden fazlasını ayırdı.