;
Bilim

Amazon’daki Ormansızlaşma Nisan Ayında Rekor Kırdı

Brezilya’nın Amazon bölgesindeki ormansızlaşma Nisan ayında rekor seviyelere ulaştı. Geçen yıl aynı döneme kıyasla ormansızlaşma neredeyse iki kat arttı.

Brezilya’nın uzay araştırma ajansı Inpe’nin verilerine göre, Nisan ayının ilk 29 gününde bölgedeki ormansızlaşma toplam 1.012.5 kilometrekare (390 mil kare) oldu. Ajans, kısa bir süre içerisinde Nisan ayının son gününe ait verileri de raporlayacak.

Ocak ve Şubat aylarının ardından Nisan ayının da rekor kırmasıyla bu yıl aylık bazda üçüncü kez en yüksek ormansızlaşma seviyelerine ulaşıldı.

Brezilya Amazonu’nda yılın ilk dört ayında yok edilen alan, 2021’in aynı dönemine kıyasla %69’luk bir artışla 1.954 kilometrekareye yükseldi ve yeni bir rekor kırdı. Bu rakam New York City’nin iki katı büyüklüğünde.

Amazon’daki ormansızlaşma, sağcı Başkan Jair Bolsonaro’nun 2019’da göreve başlamasından ve çevre korumasını zayıflatmasından bu yana hızla arttı. Bolsonaro, Amazon’da daha fazla çiftçilik ve madenciliğin bölgedeki yoksulluğu azaltacağını savunuyor.

Brezilyalı savunuculuk grubu Climate Observatory başkanı Marcio Astrini yaptığı açıklamada, “Bu rekorun nedeninin bir adı ve soyadı var: Jair Messias Bolsonaro” dedi.

Bolsonaro’nun ofisi çevre ve adalet bakanlıklarına sorular yöneltti. Bakanlıklar ortak bir açıklamada, hükümetin çevre suçlarıyla mücadele için büyük çaba sarf ettiğini ve polis ve çevre yetkililerinin beş Amazon eyaletinde ormansızlaşmayla mücadele için bir operasyonda işbirliği yaptığını söyledi.