;
Ekonomi Politika

Almanya Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı Projesini Durdurdu

Artan Rusya-Ukrayna ihtilafının arka planında, Alman hükümeti 7,4 milyar euroluk Kuzey Akım 2 (Nord Stream 2) doğalgaz boru hattı için onay sürecini durdurdu. Bu, Şansölye Olaf Scholz tarafından düzenlenen bir basın toplantısında duyuruldu.

Karar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın ayrılıkçı bölgeleri olan Donetsk ve Luhansk’ı bağımsız ülkeler olarak ilan etmesi ve bölgeye asker göndermesi emrini vermesinin ardından artan gerilim ve uluslararası baskının ortasında Alman federal hükümeti tarafından alındı.

Enerji modelleme kuruluşu Artelys tarafından 2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre, boru hattı projesi açılışından bu yana tartışmalı çünkü gelecekteki Avrupa enerji arz güvenliği için gerekli değil. Çalışma, Rusya’dan gelen uzun süreli arz kesintisi karşısında bile, Avrupa’nın gaz arzını korumak için herhangi bir yeni gaz altyapısına ihtiyaç duymadığını ortaya koyuyor.

E3G Berlin Kıdemli Politika Danışmanı Maria Pashtukova,  Almanya ve Rusya’nın, Kuzey Akım 2’yi inşa etmeye karar verdiğinde, AB’nin stratejisinin, gaz arzını çeşitlendirerek enerji güvenliğini artırmak olduğunu hatırlatırken, “İşler değişti, 2020’lerde gaz tüketiminin azalacağı artık açık ve AB’nin bugünkü hedefi, yeni bağımlılıklardan kaçınarak yenilenebilir enerjiye geçiş yapmak. Bu, Almanların onlarca yıldır süren yatıştırma ve ‘ticaret yoluyla değişim’ politikalarından kopan tarihi bir an. Alman hükümeti, Kuzey Akım 2 sertifikasyon sürecinin durdurulmasını talep ederek, Rus gaz ihracatını, jeopolitik bir bedeli olduğunu kabul ederek, son birkaç yıldır koymaya çalıştığı idari-düzenleyici alandan jeopolitik alanına geri alıyor” dedi.

Avrupa’nın gaz iletim şebekesi operatörleri ENSTO-G tarafından yapılan son modelleme, Avrupa enerji arz güvenliği için Nord Stream 2’nin gerekli olmadığını da doğruluyor.

Kuzey Akım 2’nin inşaatı Eylül 2021’de tamamlandı, ancak Gazprom tarafından kurulan işletme biriminin Alman yasalarına göre kayıtlı olmaması nedeniyle boru hattının açılması için sertifikasyon prosedürü ilk olarak Kasım ayında askıya alınmıştı.

Alman Ekonomi Araştırmaları Ensitüsü’nden (German Institute for Economic Research, DIW Berlin) Prof. Dr. Claudia Kemfert ise karar hakkında şu açıklamayı yaptı: “Kuzey Akım 2 olayı, fosil yakıtların doğası gereği uçucu ve güvenilmez olduğunu gösteriyor. Almanya, diğer ülkelerden ithalat için yeni fosil yakıt altyapısı inşa ederek Rus gazına olan bağımlılığını çeşitlendirmeye çalışmamalı, bunun yerine yenilenebilir enerji üretimi ve depolamasına odaklanmalıdır.”