;
Politika

Akbelen’de Gözaltına Alınanlar Serbest: “Bizi Yıldıramazlar”

akbelen

Akbelen’de jandarmanın cop, kalkan ve biber gazlı müdahalesi ile birlikte gözaltına alınan İkizköylüler, yaşam savunucuları ve İkizköylülerin avukatı dün gece serbest bırakıldı. “Tek suçumuz toprağımızı savunmak” diyen İkizköylüler mücadeleye devam mesajı verdi. 

İki seneyi aşkın süredir Muğla, Milas’ta Akbelen Ormanı’nı yok edecek kömür madeni genişlemesine karşı nöbet tutan İkizköylüler dün sabah jandarma ve kesim ekipleriyle uyandılar.

Jandarma ekipleri ana yolları TOMA’larla keserken, ormana girişi de yasakladılar. İkizköylüler ise jandarmanın barikat kurduğu alanda toplanıp, kesimi engellemek amacıyla ormana girmek istediler.

Jandarma ise, ağaçların kesilmesine karşı çıkan köylülere ve yaşam savunucularına cop, kalkan ve biber gazı ile müdahale etti. Müdahale sırasında en dört kişi yaralanırken, Avukat İsmail Hakkı Atal ve İkizköy Çevre Komitesi’nden Hasan Yorulmaz ve Muğla Çevre Platformu’ndan (MUÇEP) Fidan Eroğlu‘nun da aralarında bulunduğu sekiz kişi gözaltına alınmıştı.

Dün gece, İkizköy Çevre Komitesi tarafından yapılan açıklamada ise, gözaltına alınanların serbest bırakıldığı bilgisi paylaşıldı ve şu ifadelere yer verildi:

“Gözaltına alınan avukatımız, köylülerimiz ve dostlarımız serbest. Tek suçumuz toprağımızı, köyümüzü savunmak. Devam edeceğiz. Baskılar bizi yıldıramaz.”

Ne Olmuştu?

Yeniköy ve Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten, Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji, İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nın 740 dönümlük bölgesini, termik santrallere linyit sağlayan açık maden ocağına katmak için gerekli izinleri almış (Kasım 2020) ancak İkizköylüler’in direnişiyle karşılaşmıştı. 17 Temmuz 2022 sabah saat 6’da Akbelen Ormanı’na giren Orman İşletmesi kesim ekibi İkizköy halkı ormanın derinliklerine erişinceye kadar 30’a yakın ağacı kesmişti. İkizköylüler o günden beri ormanda 24 saat nöbet tutuyor.