;
Politika

Akbelen için Kritik Gün: Bilirkişi Heyeti Yarın Keşfe Geliyor

Bilirkişi keşfi öncesinde açıklama yapan İkizköylüler, “#AkbelenOrmanınıVermeyeceğiz. Destekleriniz çok önemli, lütfen bu çığlığa siz de katılın!” çağrısı yaptılar.

7 Eylül Salı saat 13.00’te, İkizköylülerin çok uzun süredir beklediği bilirkişi heyeti Akbelen Ormanı’na keşif için gelecek. İkizköylüler “7 Eylül’de Akbelen Ormanı’nda bir aradayız. Akbelen Ormanı’nda Açık Maden İşletme İzni’nin iptali için açtığımız davada bilirkişi keşfi sırasında hep birlikte #AkbelenOrmanınıVermeyeceğiz diyoruz. Destekleriniz çok önemli, lütfen bu çığlığa siz de katılın!” çağrısı yaptılar. “Yaşamı savunmaya dair şenlik ateşimizi bir kez daha Akbelen’de yakacağız, ormanların sermaye değil yaşam alanı olduğunu hep birlikte haykıracağız!” ifadelerini kullandılar. 7 Eylül Dünya Temiz Hava Günü’ne de dikkat çekerek kömürün bir gelecek olmadığını, termik santralların halkı zehirlemeye devam ettiğini ve Akbelen Ormanı’nın bu bağlamda ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunu dile getirdiler.

Daha Önce Neler Yaşandı?

Bilirkişi heyeti tarihi ilk olarak 30 Temmuz 2021 olarak belirlenmişti. İkizköylülerin daha geniş bir bilirkişi heyeti talebi doğrultusunda yaptığı itirazla birlikte Orman Genel Müdürlüğü ve davaya taraf olan YK Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. de bazı itirazlarda bulunmuş, bu nedenle 30 Temmuz’da yapılacak bilirkişi keşfi iptal edilmişti. Yeni tarih ise yürütmeyi durdurma kararından çok kısa süre sonra 7 Eylül 2021 olarak belirlendi.

Akbelen Ormanı’nın kömür madeni için yok edilmek istenmesiyle ilgili çok kritik bir süreç ilerlerken 12 Ağustos günü mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Bu kararın ardından İkizköylüler ve Akbelen gönüllülerinin, çadırlı nöbete devam edip etmeyeceği merak konusu olmuştu. Nöbetin devamlılığı konusunda gelen soruların ardından köylüler ve gönüllülerden; hukuksuz ilerleyen termik santrallere hiçbir güvenlerinin kalmadığına, mahkemeden nihai karar çıkana kadar nöbeti sürdüreceklerine dair açıklama gelmişti. Nitekim son yaşananlardan sonra İkizköylülerin endişesi somut bir şekilde medyaya yansıdı. Devam eden iki ayrı davada yürütmenin durdurulması kararı verilmesine rağmen YK Enerji şirketi, bir kısmı arkeolojik kazı alanı olan bölgede kömür çıkarma çalışmasına devam etti. Mahkemenin durdurma kararına rağmen bu kararı yok sayarak çalışmaya devam eden hukuksuz şirketi, İkizköylüler ve Akbelen Çadırlı Nöbeti’nde kalan vatandaşlar gerekli yerlere şikayet ettiler.