;
Ekonomi Politika

AB’nin 2025’e Kadar Rus Gazından Çıkması için Yeni Gaz Yatırımına İhtiyacı Yok

Bağımsız enerji danışmanlık firması Artelys’in yeni araştırmasına göre, Avrupa yeni gaz altyapısı projeleri için büyük yatırımlara ihtiyaç duymaksızın 2025 yılına kadar Rus gazından vazgeçebilir.

Artelys’in modellemesi, Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgalinin başlamasından bu yana önerilen yeni LNG terminallerinin hiçbirinin veya İspanya ile Fransa arasındaki MIDCAT bağlantısı gibi büyük yeni boru hattı projelerinin 2025 yılına kadar Rus gazından kurtulma hedefi için gerekli olmadığını gösteriyor.

Analize göre 2030 yılına kadar emisyonları %55 oranında azaltmak için AB Yeşil Mutabakatı’nın bir parçası olarak önerilen mevcut önlemler, büyük yeni altyapı yatırımları olmaksızın “AB’nin 2025 yılına kadar Rus gazından büyük ölçüde çıkmasını sağlamak” için halihazırda yeterli.

Modellemeler ayrıca, enerji verimliliği önlemlerinin, elektrifikasyonun, yenilenebilir kaynakların ve esneklik çözümlerinin artırılmasının, 2025 yılına kadar “daha ucuz, daha düşük emisyonlu ve daha esnek bir sistem” sağlayabileceğini gösteriyor.

Raporun yazarı Artelys Enerji Danışmanı Anthony Vautrin, Avrupa ülkelerinin gaz altyapısına önemli yeni yatırımlar yapmasına gerek olmadığını gördük. Aslında modellememiz, enerji verimliliği önlemleri, elektrifikasyon, yenilenebilir kaynaklar ve esneklik çözümlerinin bir kombinasyonunun, kıtayı 2025 yılına kadar Rus gazından çıkarmak için daha ucuz, daha temiz ve daha dayanıklı bir yol sağladığını gösteriyor. Analizimiz, 2020’den bu yana önerilen hiçbir projenin, 2025 yılına kadar Rusya’dan sağlanan gazın aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması için katma değer sağlamadığını ortaya koyuyor” dedi.

Vautrin, modellemenin, kapasitenin halihazırda Avrupa sisteminde mevcut olması nedeniyle Almanya ve İtalya’da yeni LNG terminallerine yönelik planların gereksiz olduğunu gösterdiğini de sözlerine ekledi.