;
Bilim Ekonomi

AB’deki Çiftçiler Emisyonları Azaltma Politikası Çerçevesinde Mali Yardım Alabilir

AB çiftçileri, çiftlik hayvanlarından kaynaklanan emisyonları azaltmak için Avrupa Komisyonu’ndan mali yardım alabilir.

Avrupa Komisyonu Perşembe günü yaptığı açıklamada, çiftçilerin çiftlik hayvanlarından kaynaklanan metan gazı emisyonlarını azaltmak veya organik tarım arazilerini artırmak için Avrupa Birliği fonları alması gerektiğini söyledi.

AB, seragazı emisyonlarının yaklaşık %10’una neden olan tarım sektörünü, bloğun 2050 itibariyle net sıfır emisyon hedefiyle uyumlu hale getirmeye çalışmak için, devasa tarım sübvansiyonları programını elden geçirdiği iki yıllık bir sürecin sonuna yaklaşıyor.

Tarım politikası için, tarım harcamalarının çiftçilere doğrudan ödemeler ve kırsal kalkınma için diğer destekler arasında bölünmesiyle, 2021-2027 için AB’nin bir sonraki bütçesinden 387 milyar euro kullanılacak.

AB müzakerecileri, çiftçilere yapılan ödemelerin %20 veya %30’unu çevreyi koruma programlarına harcayıp harcamama konusunda tartışıyorlar. Komisyon Perşembe günü “eko-planların” neleri içerebileceğini özetledi.

Organik tarım; hayvanların neden olduğu güçlü bir seragazı olan metan miktarını azaltmak için yem katkı maddelerinin kullanılması ve çiftçilerin atmosferden karbondioksit emmek için sulak alanları veya turbalıkları restore ettiği “karbon tarımı” öneriler arasında yer alıyor.

Avrupalı çiftçiler derneği Copa Cogeca önerileri memnuniyetle karşıladı, ancak çiftçilerin bunlara katılmak zorunda kalmaması gerektiğini söyledi.

Bir sözcü, “Komisyon tarafından önerildiği üzere, bu potansiyel uygulamaların çiftçiler için gönüllü niteliği korunmalıdır” dedi.

Kampanyacılar, önerilen önlemlerden bazılarının mevcut yoğun tarım uygulamalarının neden olduğu çevresel bozulmayı tetikleyebileceğini söylediler.

Avrupa Çevre Bürosu tarım politikası görevlisi Celia Nyssens, Komisyon’un çiftçilere hayvanlar için “barınma koşullarını” iyileştirmeleri için ödeme yapma önerisinin “yüksek derecede kirletici hayvan çiftçiliği endüstrisine gizli sübvansiyonlar” olduğunu söyledi.

Tarım, biyolojik çeşitlilik kaybı ve iklim değişikliğinin ikiz krizlerine katkısı nedeniyle artan bir incelemeyle karşı karşıya. AB, doğayı eski haline getirmek için yasal olarak bağlayıcı hedefler hazırlıyor, bu hedeflerin AB topraklarının %40’ını oluşturan tarım alanlarını etkileme olasılığı yüksek.

AB Çevre Ajansı’na göre, tarım sektörü, pestisit kullanımı ve sulama dahil olmak üzere yoğunlaştırılmış tarım uygulamalarından Avrupa’nın habitatları ve türleri üzerinde en sık bildirilen baskıyı oluşturuyor.