;
Politika

AB’deki Ağır Taşıtların Zehirli Gaz Salımını Azaltmayı Hedefleyen Anlaşma İmzalandı

Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Konseyi (AK), AB ülkeleri içerisinde, karayollarındaki ağır taşıtların zehirli gaz üretimini 2030 yılına kadar %30’a kadar azaltacak bir anlaşmaya imza attı.

AP ve AK, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde, karayollarındaki ağır taşıtların neden olduğu zehirli gaz salımını 2030 yılına kadar %30’a kadar azaltacak bir anlaşmayı onayladı. Bu geçici karar, AB ülkeleri içerisinde özellikle ağır taşıtların zehirli gaz üretimini azaltmaya yönelik atılacak ilk adım oldu.

Geçtiğimiz Aralık ayında AB, 2020 yılından sonra otomobillerin ve hafif ticari araçların karayollarında karbondioksit salımlarına bir standart getirilmesini gündeme getirmişti.

Buna göre, AB ülkeleri, kamyon ve tırların zehirli gaz üretimini 2030 yılına kadar en az %30 dolayında azaltarak, 1990 yılların seviyelerine getirmeye çalışacak.

Zehirli gazlarla mücadele, Paris Anlaşması çerçevesinde AB’nin küresel iklim değişikliğine karşı yapılan katkılar olarak değerlendiriliyor.

Geçici anlaşmanın resmileşmesi için AP ve AK tarafından onaylanması gerekiyor. AB sınırları içerisindeki karayollarındaki ağır taşıtlar, karbondioksit gaz salımının %6’sından sorumlu.